Viorica Dancila s-a dezlantuit la Romania TV: ‘Am repus Romania pe harta mondiala’ + Atac FURIBUND la Klaus Iohannis

0
84

Viorica Dăncilă a participat, în perioada 23-26 martie, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), unde s-a întâlnit cu Mike Pence, vicepreședintele SUA, Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, și cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Dăncilă a anunțat că Pelosi, omoloaga lui Liviu Dragnea, a acceptat invitația liderului Camerei Deputaților de a veni în vizită în România. Premierul l-a acuzat pe Iohannis că aduce prejudicii imaginii României și a anunțat că își menține poziția de a muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Dăncilă a recunoscut că îl va pune, în CSAT, pe Iohannis să discute despre mutarea ambasadei.

”Au fost întâlniri foarte bune aici, la Washington, am avut întâlnire cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, cu secretarul pentru comerţ, Ross (Wilbur – n.r.), şi cu speakerul Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, dar şi cu premierul Netanyahu. A fost foarte importantă participarea la AIPAC, ceea ce este un lucru firesc în contextul deţinerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE şi în contextul în care am deschis Preşedinţia cu un eveniment dedicat luptei împotriva antisemitismului la Bruxelles şi vom închide cu un eveniment similar, de data aceasta la Bucureşti. Întâlnirile au fost bune, iar după părerea mea, toate aceste întâlniri, toate aceste discuţii au repus România pe harta mondială şi spun acest lucru într-un context pozitiv, având în vedere aprecierile pe care le-am avut la adresa ţării noastre şi asupra guvernării de aici, din Statele Unite ale Americii.

Cred că am făcut ceea ce e corect, România trebuie să aibă propriul punct de vedere pentru a fi respectată. Apropierea noastră de SUA și Israel este foarte importantă, nu înseamnă că vom avea o poziție împotriva UE, ci va fi una complementară. Afirmațiile lui Iohannis aduc prejudicii de imagini României, nu e prima dată. Când are ceva de reproșat, când jignește, nu trebuie să iasă cu reacții publice. Nu e vina mea că regele Iordaniei nu a mai venit. Președintele putea să îl sune să îi spună că nu este de acord, pentru că regele e omologul președintelui, nu al premierului.

Această percepție că vom avea relații proaste cu țările arabe este o percepție care se vrea indusă de oponenții politici care au înțeles că mai presus de ceea ce obține țara noastră sunt jocurile politice și campania electorală. Să nu uităm că premierul României a fost cel care a fost în toate țările. Nu am văzut președintele să viziteze țările arabe. Nu înseamnă că punctul nostru de vedere ne poziționează împotriva statelor arabe. M-aș fi așteptat ca președintele să îmi solicite o discuție despre această vizită, dar nu a dorit.

Faptul că se vorbeşte de România în Statele Unite ca despre un stat prieten, un stat în care companiile americane trebuie să investească mai mult, un stat în care Guvernul României a creat încredere, a creat val de încredere pentru investiţiile americane şi israeliene este un lucru foarte, foarte important. Mă întorc în România cu dorinţa de a avea fiecare tăria şi fiecare să se implice în a lua cele mai bune decizii, astfel încât să întărim relaţia transatlantică. Legat de mutarea ambasadei, îmi mențin punctul de vedere. În CSAT, așa cum a zis președintele Liviu Dragnea, președintele trebuie să ridice această problemă sau să își spună punctul de vedere. Văd că acuză premierul de ignoranță, dar în același timp nu justifică în niciun fel o atitudine într-un sens sau altul. Faptul că nu numește un ambasador în Israel de atâta timp aratră că președintele nu e interesat de o relaționare pe această axă Washington-Tel Aviv.

România are o şansă pe care nu trebuie să o piardă. Şi cred că dincolo de jocul politic, dincolo de interesele personale este pentru prima dată când un premier, când un reprezentant al României este primit, de exemplu, de speakerul Camerei Deputaţilor (Camerei Reprezentanţilor – n.r.) după mai bine de 10 ani. Asta arată o deschidere. Toţi cei cu care am vorbit şi-au exprimat dorinţa să vină cât mai curând în România. M-aş fi aşteptat ca preşedintele să-mi solicite să avem o discuţie despre această vizită şi să putem să apropiem România de Statele Unite. Avem o oportunitate pe care, cred eu, nu trebuie să o pierdem. Nancy Pelosi a acceptat invitația de a veni în România, la invitația lui Liviu Dragnea.

M-a bucurat, în rest, un lucru, m-a bucurat încrederea pe care o au în Guvernul României, în Guvernul alianţei PSD-ALDE. Vin cu veşti bune, am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai marilor companii din Statele Unite, toţi şi-au arătat deschiderea de a veni şi investi în România, într-un timp scurt vor veni în România, vom avea o discuţie cu dumnealor, astfel încât unii să-şi extindă investiţiile, iar alţii să aibă investiţii noi în România.”, a declarat Viorica Dăncilă la România TV.