Vitamina E – implicata in cele mai importante procese din organism

0
63

Vitamina E (tocoferol) este o vitamina liposolubila, puternic antioxidanta, considerata „vitamina fertilitatii“, cu virtuti magice in pastrarea tineretii. Vitamina E protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, ajuta la diminuarea riscurilor aparitiei bolilor de inima, a diabetului si chiar a cataractei (intensifica actiunea vitaminei A), intareste sistemul imunitar si este benefica sistemului nervos. Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, vitamina E ramane putin timp in organism, fiind eliminata pe cale intestinala, prin bila.

Actiunile vitaminei E: capteaza radicalii liberi rezultati din metabolismul celular si protejeaza celulele impotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Este un antioxidant puternic, avand rol in incetinirea proceselor de imbatranire. Datorita actiunilor sale ca antioxidant, vitamina E se recomanda in tratarea a numeroase boli: scaderea imunitatii, lupus eritematos diseminat, afectiuni cardiovasculare, Zona Zoster, hemoroizi, ulcer gastric, litiaza biliara, dismenoree, fibrom uterin, astm bronsic, ascita si altele; – stimuleaza imunitatea fata de infectiile virale; – participa, in calitate de cofactor, la sinteza glutationului care este cunoscut ca un important antioxidant, aparator al sanatatii contra radicalilor liberi; – protejeaza vitaminele A, D, F, B1, C, precum si numerosi hormoni si enzime de actiunea oxidanta a peroxizilor; – protejeaza organismul fata de produsii toxici din fumul de tigara si a factorilor poluanti din aer (smog), protejand plamanii si prevenind emboliile pulmonare. De asemenea, este necesara si in alcoolism, deoarece alcoolul amplifica producerea de radicali liberi.

De asemenea: – ajuta la tratarea afectiunilor articulare; – este necesara in cazul efortului fizic intens, fortifica muschii si nervii. Are un rol important asupra echilibrului nervos, muscular si endocrin, diminuand starile de oboseala fizica si intelectuala; – ajuta la oxigenarea celulelor; – este eficienta in tratamentul epilepsiei; – reduce considerabil riscul dezvoltarii cataractei si evita pierderea acuitatii vizuale; – reduce riscul unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar) si este folosita in tratamentul leziunilor mamare precanceroase, actionand sinergic cu seleniul; – protejeaza pielea de actiunea razelor ultraviolete; – mareste fecunditatea, intervine in procesul de fertilitate, stimuland la barbati formarea spermatozoizilor si asigurand la femei buna desfasurare a sarcinii. Numita si vitamina fertilitatii datorita rolului pe care il are in procesul fertilitatii, vitamina E este demna de luat in seama in ceea ce priveste cresterea libidoului. Astfel, vitamina E mareste nivelul de testosteron din corp, catalizand astfel cresterea apetitului sexual. Specialistii sustin ca o dieta ce contine aceasta vitamina reprezinta remediul natural pentru dezvoltarea atractiei erotice, fiind de preferat terapiilor cu hormoni.

Totodata, este recomandata in tratamentul afectiunilor neurologice. Aportul corespunzator de vitamina E scade de patru ori riscul aparitiei bolii Parkinson. La bolnavii deja afectati de aceasta maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E incetineste procesul de degradare a neuronilor si evolutia bolii; – distrofiile musculare si osoase, precum si durerile provocate de osteoporoza si poliartroze, pot fi ameliorate cu vitamina E datorita efectului antiinflamator; – intareste capilarele, inhiba adeziunea plachetelor, producand fluidizarea sangelui si reducerea riscului de tromboza. Prin efectul de marire a rezistentei capilare are loc imbunatatirea circulatiei sangelui, se previn bolile cardiovasculare, ateroscleroza, ischemia cardiaca, hipertensiunea arteriala, riscul infarctului miocardic si dilatarea vaselor sanguine. Astfel, se evita coagularea sangelui, care ar degenera in arteriopatie obliteranta la nivelul membrelor inferioare, tromboze, flebite sau arterite, cu prevenirea cazurilor de embolii; – favorizeaza vindecarea acneei si a dermatitelor, protejeaza pielea. in afectiunile dermatice, vitamina E accelereaza refacerea tesuturilor lezate, vindecarea leziunilor si arsurilor si previne diverse infectii, inflamatii si tumori. Stimuland reactiile imunitare, vitamina E intarzie aparitia petelor maronii de batranete de la suprafata pielii; – folosita in tratamentul sindromului premenstrual; – alte efecte benefice sunt constatate in adenomul de prostata, reducerea colesterolului „rau“-LDL precum si a glicemiei din diabetul zaharat

Vitamina E nu poate fi sintetizata de catre organism. Ea este produsa numai in organismele vegetale, in special in frunze, muguri, seminte in stare de germinatie si in polen. Necesarul de vitamina E este asigurat de cele mai multe ori dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata.