Vitamina U: beneficii nestiute pentru sanatate

0
76

Printre vitaminele ce pot preveni aparitia unor probleme de sanatate grave se numara si vitamina U. Din articolul de mai jos poti descoperi nu numai cum poate actiona aceasta asupra sanatatii tale, dar si cum poti sa ai parte de ea in viata de zi cu zi.

Ce este vitamina U

Oamenii de stiinta spun ca aceasta este de fapt un compus numit methionim activat, un amino-acid care este transportat in corp, la celule, pentru a duce la formarea mucusului. In acelasi timp, amino-acidul are si rolul unui antioxidant, ce va fi sintetizat.
Numele vitaminei provine de la cuvantul latin „Ulcus” (care se traduce prin „ulcer”) si a devenit tot mai populara la jumatatea secolului trecut, odata ce Garnett Cheney (un om de stiinta american) a efectuat mai multe studii care au demonstrat faptul ca poate fi utila in tratarea si ameliorare unor afectiuni serioase.

Spre exemplu, primul beneficiu pe care Garnett Cheney l-a constatat, in legatura cu vitamina U, este ca poate sa trateze si sa vindece ulcerul peptic si duodenal, gratie prezentei unei enzime, numita S-methylmethionine. Aceasta este cu atat mai eficienta cu cat este preluata din sucul de varza, omul de stiinta american observand ca ea poate contribui si la refacerea mucoaselor intestinale. De asemenea, el a sesizat ca vitamina U poate fi de ajutor si pentru probleme de sanatate precum: maladii cardiace, de sange (anemia sau hemofilia), boli de piele.

Dupa ce studiiile lui Garnett Cheney au devenit cunoscute si in alte tari a inceput sa creasca interesul pentru studiul vitaminei U. Spre exemplu, in anii 1960-1970 au fost realizate cercetari de laborator in Franta, iar incepand cu anii 1990 Germania, Italia si Japonia au demarat si ele studii privitoare la rolurile pe care le poate avea vitamina U. Astfel, nu numai ca prin acestea s-a readus in prim-plan efectul pozitiv al vitaminei in tratarea ulcerului, dar s-a putut afla ca ea ar putea fi binevenita si in ameliorarea unor alte afectiuni ale tractului digestiv, ca de exemplu dispepsiile (Insotite de greturi, varsaturi, dureri stomacale), inclusiv cand sunt produse in urma intolerantei la unele medicamente (Cum ar fi cele cu proprietati antiinflamatoare, analgezice sau unele cu corticosteroizi).

De ce este benefica vitamina U

Desi pana in prezent nu se poate vorbi despre o intelegere deplina a tuturor beneficiilor pe care aceasta vitamina le poate avea asupra organismului uman, s-a ajuns la concluzia ca este deosebit de utila din urmatoarele motive:

Previne, amelioreaza si vindeca diferite afectiuni digestive

Fie ca este vorba despre ulcere, despre gastrite, colita ulcerativa sau dispepsii, vitamina U poate sa intervina cu succes in imbunatatirea starii de sanatate, in conditiile in care favorizeaza cicatrizarea, mentinerea starii normale a mucoasei gastrice si intestinale, prevenirea producerii hemoragiilor, avand totodata rol antiinflamator. De exemplu, s-a confirmat si in prezent, avand la baza studiul lui Garnett Cheney, ca vitamina U din sucul proaspat de varza va determina o vindecare rapida a ulcerelor simple si va facilita inclusiv cicatrizarea leziunilor mai profunde.Concluzia specialistilor este ca vitamina U poate sa actioneze mai bine decat medicamentele sau respectarea unor diete in cazurile severe de ulcer.

Protejeaza ficatul

Datorita capacitatii sale de a proteja celulele si de a facilita regenerarea lor, vitamina U are efecte pozitive cand este vorba despre un ficat gras.

Asigura un colon si o microflora intestinala sanatoase

Deoarece este capabila sa favorizeze sinteza butiratului (Un acid gras care apare cand flora intestinala digera hrana prin fermentatie), vitamina U este binefacatoare pentru a mentine echilibrul bacteriilor de la nivelul intestinului gros. 
Mai mult, oamenii de stiinta au sesizat ca butiratul este cel care va controla inflamatiile produse la nivelul intestinului gros, incurajand dezvoltarea normala a celulelor-T. In aceste conditii, acest acid poate diminua riscul aparitiei disfunctionalitatilor din sistemul imunitar si poate reduce din riscul dezvoltarii cancerului de colon.

Are grija de sanatatea inimii

Medicii spun ca vitamina U este binevenita pentru a regla nivelul colesterolului din organism, ceea ce va mentine sanatatea vaselor de sange si va reduce din pericolul de aparitie a infarctului sau altor afectiuni cardiace.

Diminueaza riscul alergiilor

Vitamina U are proprietati antihistaminice, ceea ce o va face utila inclusiv in reducerea riscului de aparitie a diferitelor tipuri de alergii, precum: alergiile alimentare, astmul sau „febra fanului".

Faciliteaza recuperarea dupa boli de piele

Pentru ca vitamina U stimuleaza cicatrizarea si regenerarea celulelor, ea este folositoare si pentru imbunatatirea aspectului pielii.

Este necesara fumatorilor sau celor care consuma alcool

In conditiile in care neutralizeaza toxinele si poate sa amelioreze afectiunile gastrice sau hepatice, ce pot interveni in cazul excesului de tutun sau alcool, vitamina U este foarte necesara.

Care sunt sursele naturale ale vitaminei U

Vitamina aceasta nu este produsa de catre organismul uman, de aceea este necesar sa fie preluata din anumite alimente. Printre ele se numara:
•    Varza
•    Morcovii
•    Telina
•    Patrunjelul
•    Ceapa verde
•    Salata kale
•    Sparanghelul
•    Sfecla
•    Cartofii
•    Broccoli
•    Napii
•    Galbenusul crud de ou
•    Laptele si ficatul animalelor ce traiesc intr-un mediu natural cat mai nepoluat
In acelasi timp, vitamina U se gaseste si in frunzele de lucerna.
Pentru a te putea bucura de proprietatile vitaminei U, se recomanda ca legumele ce o contin sa nu fie gatite mai mult de 30 de minute.