Vitaminele care au grijă de inima ta: Cum te păzesc de boli

0
98

Bolile cardiovasculare, cunoscute și sub denumirea de boli de inimă ori boli cardiace, reprezintă cauza numărul 1 de deces la nivel mondial. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 17,9 milioane de persoane și-au pierdut viața din cauza bolilor cardiovasculare în 2019, reprezentând 32% dintre toate decesele la nivel mondial.

Bolile cardiovasculare reprezintă un grup de tulburări ale inimii și ale vaselor de sânge, care includ boala coronariană – o boală a vaselor de sânge care alimentează mușchiul inimii, boala cerebrovasculară – o boală a vaselor de sânge care alimentează creierul, boala arterială periferică – o boală a vaselor de sânge care alimentează brațele și picioarele, boala reumatică a inimii – afectarea mușchiului și valvelor cardiace din cauza febrei reumatice, cauzată de bacteriile streptococice.

Tot afecțiuni cardiovasculare sunt și cardiopatia congenitală – malformații congenitale care afectează dezvoltarea și funcționarea normală a inimii cauzate de malformații ale structurii inimii încă de la naștere și tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară – cheaguri de sânge în venele picioarelor, care se pot disloca și se pot muta la inimă și plămâni.

Sedentarismul și obezitatea, factori de risc majori pentru bolile cardiovasculare

Factorii de risc cardiovascular includ stilul de viață sedentar, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul, hiperlipidemia, predispoziția genetică, fumatul și consumul de alcool.

Bagajul genetic are o contribuție importantă la dezvoltarea prematură a bolilor cardiovasculare premature, însă oamenii care dezvoltă boli cardiovasculare mai târziu în viață sunt de obicei fumători, sedentari, hipertensivi și dislipidemici – toți acești factori pot fi modificați, potrivit doc.ro.

Continuarea pe exquils.ro