Vladimir Putin acuză Ucraina că „încalcă flagrant” dreptul internațional umanitar. Președintele Rusiei a vorbit, din nou, cu Franța și Germania. Liderii celor două state i-au cerut lui Vladimir Putin să oprească atacurile sângeroase împotriva Ucrainei. Într-o convorbire telefonică, Macron și Scholz au încercat să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul militar.
Vladimir Putin acuză Ucraina că „încalcă flagrant” dreptul internațional umanitar
Armata rusă continuă să atace Ucraina. Cetățenii ucraineni sunt înspăimântați, iar milioane de oameni au fugit din calea războiului. Declanșarea conflictului dinte Rusia și Ucraina a panicat multă lume, iar statele europene încearcă să găsească o soluție pentru a opri acest măcel. Vladimir Putin a purtat o conversație telefonică cu liderul Franței, Emmanuel Macron și cancelatul german, Olaf Scholz. Liderul de la Kremlin i-a informat pe cei doi despre discuțiile cu reprezentanții Ucrainei care ar fi avut loc în format video în ultimele zile și a acuzat Kievul că încalcă dreptul internațional umanitar.
Liderul Rusiei a declarat, în timpul convorbirii cu Macron și Scholz că autoritățile ucrainene iau ostatici civili și îi folosesc ca scuturi umane. De asemenea, liderul rus a mai spus că Ucraina ar defășura arme puternice în zone rezidențiale. „Vladimir Putin i-a îndemnat pe Emmanuel Macron și Olaf Scholz să influențeze autoritățile de la Kiev pentru a pune capăt acestor acțiuni criminale”, a precizat Kremlinul.
Liderul Franței, Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei au avut sâmbătă noaptea o convorbire telefonică cu Vladimir Putin pe teama războiului din Ucraina. Conform AFP, după întâlnirea din 7 februarie de la Kremlin, Macron și Putin au avut o nouă discuții telegonice, potrivit unui comunicat al președiniei franceze.
Ce îi cere Vladimir Putin lui Șoigu
Președintele Vladimir Putin i-a cerut ministrului apărării rus, Serghei Șoigu, să-i prezinte propuneri de redesfășurare militare la granițele de vest ale Rusiei, ca răspuns la consolidarea NATO în Europa de Est. „În ce priveşte întărirea frontierelor noastre vestice din cauza acţiunilor adoptate de statele NATO (…) aceasta necesită să fie studiată, vă cer să-mi pregătiţi un raport separat şi să-l prezentaţi. Pe baza discutării rezultatelor, vom adopta o decizie relevantă în viitorul apropiat”, i-a spus Putin ministrului apărării, Serghei Șoigu, în timpul unei reuniuni televizate a Consiliului Securităţii Rusiei, potrivit AFP.
NATO a desfășurat mii de militari în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, pentru a consolida flancul estic, ca reacție la intervenția militară rusă din Ucraina. Dintre statele Alianței, Polonia și cele trei țări baltice au frontiere comune cu Federația Rusă. La rândul său, Uceaina se învecinează direct cu Polonia și alte trei state din NATO, România, Ungaria și Slovacia.