Postul Pastelui vine cu cateva reguli clare, iar pe langa retinerea de la anumite alimente si de la vorbe urate ”aruncate” in stanga si dreapta, exista si spovedania. Dupa cum este explicat in dex, a te spovedi inseamna a marturisi cuiva o taina, a te destainui, pentru ca sufletul tau sa nu fie incarcat ori pentru a ierta mai usor.
Daca vrei sa te spovedesti in Postul Pastelui, trebuie sa stii si cum
Dar, pe langa faptul ca trebuie sa faci aceasta actiune, trebuie sa stii si cum. Mai mult ca oricand, in Post, doua dintre cele mai importante Taine ale Bisericii au un rol primordial, astfel ca este bine de stiut ca la spovedanie orice om este bine primit de preot, fie ca tine post ori ba, caci, in sine, reprezinta un ritual de spalare a pacatelor.
Despre spovedanie duhovnicii spun ca ne dezleaga de pacate si Impartasania ne indumnezeieste, iar o vorba veche zice ca „pacatele marturisite sunt pe jumatate iertate”. In primul rand, niciun credincios nu poate primi sangele si trupul lui Hristos, adica painea si vinul, fara sa-si fi marturisit pacatele si fara sa-si fi savarsit canoanele inainte, iar tocmai din aceasta cauza Taina Spovedaniei ocupa un loc de cinste intre cele 7 Taine bisericesti.
Cel mai important pas este sa iti alegi cu grija duhovnicul
Aceasta semnifica pocainta prin care omul primeste de la Insusi Dumnezeu iertarea pacatelor pe care le-ai marturisit duhovnicului. E clar ca numai Dumnezeu le poate ierta, dar preotii, cei imputerniciti de El, sunt canalul prin care comunicam cu puterea divina.
Despre cei care incearca sa se minta, nespunand pacatele, se fac nevrednici. Cel mai important lucru dintre toate este sa ne cautam un duhovnic caruia sa ii putem spune trairile noastre, fara teama, ezitare sau rusine.