„Zaharul e un drog care poate provoaca dependenta.” Asa arata studiile, iar nutritionistii spun ca zaharul activeaza aceiasi receptori din creier pe care ii stimuleaza si drogurile.
Se declanseaza productia de dopamina, hormonul care produce placere, iar creierul incepe sa ceara si mai mult zahar. Oricat de mare ar fi placerea, sa nu uitam ca un consum exagerat duce la colesterol marit, boli de inima si diabet.
Organizatia mondiala a sanatatii le recomanda adultilor sa consume 25 de grame de zahar pe zi, iar copiilor maximum 15 grame. Vorbim aici doar despre zaharul din produsele procesate, care e de fapt un sirop de fructoza.
Zahar gasim insa si in cereale, in sucuri sau in iaurturi, dar si in sosuri pentru salata. „Poate sa creeze o foarte mare dependenta fiind asemanatoare cu drogurile cum ar fi de exemplu cocaina pentru ca practic merg si se aseaza pe aceiasi receptori ca si drogurile in creierul nostru”, spune Marie Vranceanu, medic nutritionist.
„Zaharul cere zahar. In momentul in care bagi 6 lingurite de zahar intr-un pahar de suc, creste mult glicemia, apare hormonul insulina, care scade glicemia numai ca o scade sub nivelul de baza si atunci pe acel fundal de hipoglicemie tu vrei din nou zahar”, spune si dr. Mihaela Bilic, nutritionist, potrivit foodstory.ro.
Nutritionistii recomanda sa evitam sucurile carbogazoase si produsele degresate. De exemplu o singura doza de suc carbogazos va furnizeaza cantitatea necesara de zahar pentru 2 zile. Iar in ceea ce priveste produsele degresate, de fapt grasimea este inlocuita cu zahar si sare, care se transforma in organismul nostru tot in grasime.
In plus, toate caloriile care vin in forma lichida sunt ignorate de creier. De exemplu daca bem 2 litri de suc carbogazos pe zi, creierul nostru va crede ca am baut 2 litri de….apa. Cat despre ciocolata, si ea trebuie consumata cu masura. Daca reusiti sa va controlati pofta de dulce – cele 25 de grame recomandate pot fi contorizate citind etichetele – nu uitati insa ca aceasta cantitate se adauga la restul de zahar, pe care il primim din mancare, si care se absoare mai incet, dar si el trebuie limitat.
Asa ca intr-o zi ar trebui sa mancam cel mult 250 – 300 g fructe, adica 2 banane ori 2 portocale. Si 150 de grame de paine, daca se poate integrala si nu alba, ne recomanda nutritionistii.