Zaharul este mult mai periculos decat sarea in ceea ce priveste riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, care sustin ca nivelul ridicat al acestuia in sange afecteaza o zona a creierului ce determina cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.
Potrivit dailymail.co.uk, cercetatorii din New York si Kansas sustin veridicitatea concluziilor studiului si pe baza unei alte cercetari recente, la care au participat 8.670 de francezi adulti, care nu a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.
De mult timp, expertii recomanda ca populatia sa consume mai putina sare, reducand aportul zilnic la maximum o lingurita, avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25% si ar fi responsabila pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial.
Dar cercetatorii condusi de James DiNicolantonio au publicat un articol in American Journal of Cardiology in care sustin ca „zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul (sarea de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.). Incurajarea populatiei sa reduca aportul de zahar, nu de sare, ar putea fi o strategie nutritionala mai buna pentru controlarea tensiunii arteriale”.
Expertii americani cred ca nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza o zona a creierului numita hipotalamus, care duce la o crestere a pulsului si a tensiunii arteriale. Cercetatorii mai spun ca organismul produce, din cauza zaharului, mai multa insulina, un hormon care poate duce, de asemenea, la o crestere a ritmului cardiac.
DiNicolantonio, cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice si parerile expertilor care spun ca o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.