Plecand de la apa care acopera cea mai mare parte din suprafata Pamantului pana la Luna care orbiteaza, mai jos gasiti cateva lucruri bizare despre planeta noastra pe care nici macar stiinta nu le poate explica in totalitate, prezinta Reader’s Digest.
De unde vine toata apa planetei
Apa, care acopera 70% din suprafata Pamantului, i-a dat denumirea de „planeta albastra” Pamantului. Totusi, unii se intreaba de unde a venit toata apa si de ce aceasta este aproape inexistenta in restul sistemului nostru solar. Majoritatea oamenilor de stiinta cred ca atunci cand s-a format, Pamantul era o planeta uscata si stancoasa. Potrivit celei mai populare teorii, apa ar fi sosit sub forma unor asteroizi giganti umpluti de gheata. O alta teorie sugereaza ca apa a existat inca de la formarea planetei, aceasta rezultand din norii de gaz si praf care au format sistemul solar.
Originea oxigenului
Un alt element important care a dus la aparitia vietii pe Pamant este oxigenul. Si desi oamenii de stiinta stiu cum a aparut, transformarile oxigenului de pe planeta noastra pentru a ajunge la un nivel stabil in urma cu aproximativ 540 de milioane de ani raman un mister. Inca de atunci oxigenul a ramas la nivelul pe care il cunoastem cu totii astazi.
Ce a cauzat explozia cambriana?
Explozia cambriana se refera la o raspandire a vietii care a avut loc pe Pamant in urma cu aproximativ 540 de milioane de ani. Pana atunci, pentru cea mare parte a istoriei planetei, viata a constat in bacterii, eucariote si plante simple. Totusi, odata cu perioada Cambriana, evolutia s-a inscris intr-o cursa cum nu s-a mai vazut pana atunci. Dintr-odata, formele de viata aveau creier, ochi si schelete. Multe din creaturile de astazi sunt urmase ale vietatilor din acea perioada. Oamenii de stiinta cred ca stabilizarea oxigenului este motivul care a asigurat acest eveniment. Totusi, din moment ce cercetatorii nu sunt in totalitate siguri de ce s-a intamplat, inca nu exista o clarificare. Alti oameni de stiinta sunt de parere ca au existat si alti factori importanti precum temperatura in crestere a Pamantului si dezvoltarea mediilor acvatice.
Vom reusi vreodata sa prezicem un cutremur ?
In ciuda studiilor asupra planetei si a modului cum functioneaza aceasta, cercetatorii inca nu au reusit sa gaseasca o metoda de a prezice cu precizie cutremurele. Cu tehnologia actuala, oamenii le pot prezice cu o precizie asemanatoare unei prognoze meteo. Stim cu certitudine ca seismele incep din cauza miscarii placilor tectonice, insa deocamdata oamenii de stiinta nu stiu ce cauzeaza aceste miscari sau cum pot fi prezise.
Cum au aparut placile tectonice
Un alt motiv pentru care cutremurele inca nu pot fi prezise este si faptul ca cercetatorii inca nu cunosc foarte multe lucruri despre placile tectonice. Ei pot doar specula procesul in care acestea s-au format. In prezent, oamenii de stiinta cred ca activitatea tectonica a aparut in urma cu trei miliarde de ani, dar nu pot spune si de ce.
Ce se afla in interiorul Pamantului?
Desi poate parea ca oamenii au terminat de explorat cele mai indepartate zone ale globului, omenirea a reusit abia sa descopere suprafata. Totusi, cea mai mare parte a planetei noastre sferice ramane practic neexplorata. Se stie ca stratul de sub crusta, mantaua, este cumpus in cea mai mare parte din roca solida, dar inima planetei ramane un mister. Timp de multa vreme, oamenii de stiinta au crezut ca stratul interior al Pamantului este format din fier si nichel. Totusi, in anii ’50, acestia au realizat ca aceste elemente nu erau indeajuns de usoare incat sa justifice pe cont propriu densitatea nucleului.
Destinul dinozaurilor
Conducatorii de necontestat ai lumii preistorice au ajuns astazi doar piese de muzeu. Exista mai multe teorii care incearca sa explice disparitia dinozaurilor, iar cea mai populara sugereaza ca un asteroid gigantic a lovit Pamantul. O alta da vina pe o serie cataclismica de eruptii vulcanice. Totusi, in ambele cazuri, urmarea este ca praful si resturile ar fi blocat lumina soarelui, care a daunat apoi proceselor esentiale ale vietii, precum fotosinteza.
Luna de pe cer
Oamenii de stiinta au pareri contradictorii in privinta originii partenerului de orbia al planetei noastre. Multi sunt de parere ca Luna a aparut in urma coliziunii intre Pamant si o planeta mai mica. Totusi, mostrele aduse din misiunile spatiale au aratat ca compozitia chimica a Lunii este foarte asemanatoare cu cea a Pamantului, sugerand ca Luna nu a fost un corp separat, ci ca e de fapt o bucata din planeta noastra. O a treia teorie spune ca aceasta era un corp separat, care la un moment dat a fost tras in orbita Pamantului.
Cine a botezat Pamantul?
Pamantul este singura planeta din sistemul nostru solar al carei nume nu provine de la un zeu roman sau grec. Potrivit Reader’s Digest, numele „Pamant” (n.red.: Earth) vine de la vechi cuvinte din limba engleza si germana pentru „pamant” (n.red.: ground), dar nimeni nu stie cu siguranta cine este autorul. Una dintre teoriile care explica de ce numele planetei nu provine din mitologie spune ca oamenii din vechime nu stiau ca Pamantul este o planeta ca toate celelalte. Acestia credeau ca celelalte corpuri ceresti se invarteau in jurul Pamantului, astfel ca le numeau in consecinta.
Cum au aparut craterele siberiene
Aceste cratere, descoperite in 2014 in Siberia, sunt una dintre cele mai bizare si cele mai recente mistere geologice ale Pamantului. De atunci, acestea au devenit din ce in ce mai largi si mai numeroase. Deocamdata, cea mai comuna teorie sugereaza ca acestea provin din bule de gaz metan care explodeaza dupa ce se acumuleaza. Totusi, inca nu exista elemente care sa confirme explicatia.