Zece mituri despre mancatul sanatos

0
91

Uneori, ideile preconcepute despre mancatul sanatos sunt greu de inlaturat si ajungem sa ne facem mai mult rau respectandu-le. Din acest motiv, Bright Side a creat o lista cu astfel de mituri, demascate.

Mancatul dupa sase seara iti face rau

Acesta este unul dintre cele mai vechi mituri despre alimentatie, insa tinand cont de ritmul vietii moderne, luarea cinei la ora sase seara nu este doar sanatos, ci de asteptat. Adevarul este ca nu ar trebui sa mancam cu trei ore inainte de a ne culca, iar mancarurile de la cina ar trebui sa fie cat mai usoare, noteaza gandul.info.

Grasimea este daunatoare

Grasimea este considerata daunatoare pentru sanatate, insa acest lucru nu este neaparat adevarat. Fara grasime nu ai putea digera mancarea, grasimea ajutand la metabolizarea vitaminelor A si E, iar lipsa grasimii din corp duce la imposibilitatea producerii hormonilor. Lipsa grasimii rezulta si in imbatranirea mai rapida a pielii. Cea mai buna idee ar fi sa mananci mai putine alimente care contin grasimi nesanatoase, precum carnatii, maioneza, prajiturile sau torturile, insa nu sa le elimini cu totul.

Gustarile sunt nesanatoase

Acest mit nu se aplica oricarui fel de gustare. Sigur, sa mananci ciocolata sau alte dulciuri nu este o idee buna, insa daca le inlocuiesti cu alune sau fructe, obtii o gustare sanatoasa.

Toate alimentele organice sunt sanatoase

Produsele organice (adica produse fara organisme modificate genetic, fara pesticide sau aditivi) sunt de multe ori la fel ca echivalentele lor normale, cu exceptia pretului ridicat in primul caz.

Carbohidratii trebuie evitati

Exista doua feluri de carbohidrati: simpli si complecsi. In timp ce primii se gasesc in zahar, ciocolata, miere, fructele dulci, paine alba si cartofi si ar trebui evitati, cei din a doua categorie sunt sanatosi si se gasesc in cereale, fasole sau fructe de padure.

Fructele si legumele nu mai sunt bune dupa congelare

Tehnologia moderna de inghetare ne permite sa pastram aproape toate elementele nutritive din astfel de alimente.

Separarea nutrientilor te ajuta sa slabesti

Enzimele produse de tractul digestiv sunt capabile sa proceseze proteinele, grasimile si carbohidratii in acelasi timp. Nu exista nicio dovada stiintifica pentru faptul ca separarea acestora ar ajuta in vreun fel. Oamenii care aleg acest fel de dieta sunt in general foarte atenti atunci cand aleg alimentele pe care le consuma, ajungand sa slabeasca.

Painea neagra este mai sanatoasa decat cea alba

Daca painea este neagra nu inseamna si ca are multe fibre. Culoarea ”sanatoasa” ar putea fi de la caramel adaugat in aluat.

Sucurile sunt la fel de bune ca fructele in sine

Sucul nu contine fibre deloc, iar cantitatea de vitamine si minerale este mai scazuta in suc decat in fructe. Din acest motiv este mai bine ca mananci fructe proaspete oricand poti alege.

Rulourile de sushi reprezinta mancare dietetica

Daca mananci doar sushi, probabil ca nu vei lua in greutate. Cu toate acestea, orezul alb folosit pentru a face acest fel de mancare nu este cel mai sanatos aliment, iar sosul de soia, maioneza si branza ingrasa.