Zeul acuzat de crima. Analiza la rece a jurnalistului Sorin Rosca Stanescu in cazul mortii politistului Bogdan Gigina

0
92

Dupa o intarziere suspecta, dosarul Bogdan Gigina se pare ca va ajunge in instanta. In fine. Pentru moment, procurorul de caz si-a finalizat ancheta si i-a trimis-o spre avizare sefului ierarhic superior. Din DNA. Iar Gabriel Oprea este inculpat pentru infractiunea de ucidere din culpa. Un dosar despre care de abia de-acum incolo putem face comentarii.

De ce a intarziat atat de mult finalizarea acestei cauze, in care e victima un tanar politist? De ce s-a plimbat dosarul de la Parchetul General la DNA? Si de ce a stat atat de mult la DNA? De ce a fost nevoie ca tatal lui Bogdan Gigina sa se adreseze Inaltei Curti printr-un proces si sa obtina acolo un termen limita? Si acum, ca acest teren limita se implineste, DNA a finalizat cu adevarat ancheta, asa cum scrie la carte? Sau a „mermelit-o”, cum obisnuia sa se exprime fostul procuror Mircea Negulescu, de la unitatea de elita DNA Prahova?

Este complicat sa raspundem la toate aceste intrebari. Dar nu si imposibil. In definitiv, unele circumstante sunt cunoscute. Ele au devenit publice. Sa vedem, succint, care sunt acestea.

1). La data nefericitului accident, care ar putea sa se dovedeasca a fi o infractiune de ucidere din culpa, domnul Gabriel Oprea, astazi inculpat pentru o prezumtiva fapta extrem de grava, era viceprim-ministru in Guvernul Ponta. La un pas de a deveni prim-ministru, in masura in care schimba tabara politica, trecand de partea lui Klaus Iohannis. Juca la doua capete. Se pregatea, in ultima instanta, si pentru sefia SRI. Conducea un partid de stransura, dar care juca pe degete partidele mari. Reprezenta o forta colosala, conducand Ministerul de Interne si nu numai. Era Zeus.

2). La data respectiva, Gabriel Oprea trona in Olimp. Intr-un bun parteneriat cu Laura Codruta Kovesi, bratul inarmat al SRI. Si cu tandemul George Maior-Florian Coldea. Cine mai putea sa stea in calea acestor importanti actori? Care batusera palma cu mult timp in urma, inainte de a-si tine sedinta de lucru in sufrageria lui Oprea, in decembre 2009. La data fatalului accident, Gabriel Oprea mai juca un rol chiar mai important decat celelalte, desi mult mai discret. Acest rol i-a fost conferit printr-o Hotarare de Guvern, chiar de catre Victor Ponta, care a infiintat in beneficiul lui, dar si al grupului sau de interese si sub conducerea lui Gabriel Oprea, o al doua securitate multifunctionala, care poate fi numita, pe buna dreptate, un al doilea stat paralel. Denumirea oficiala era Grupul Interministerial Strategic. Sub comanda lui Oprea, aceasta noua institutie de securitate comanda echipe mixte de ofiteri ai serviciilor secrete, dar si de reprezentanti ANI, ANAF, Vama, Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor, etc., si unde erau pregatite executii in lant ale adversarilor celor care de fapt conduceau Romania, alesi sau nealesi, desemnati sau nu in functii in mod democratic. Si santaje in masa impotriva celor care puteau fi speriati si manevrati.

3). Aceasta era pozitia lui Gabriel Oprea, acestea erau parteneriatele lui, in momentul producerii accidentului. Dupa multe tergiversari, in fine, procurorul DNA de caz, pe care nu-l invidiez, pentru ca a lucrat sub presiune si cu documente greu de desecretizat sau inca secrete, sustine ca a reusit sa se inscrie in termenul prevazut ultimativ de Inalta Curte sa finalizeze dosarul si sa-l prezinte procurorului ierarhic superior. Acest procuror ierarhic superior este insa subordonatul doamnei Laura Codruta Kovesi, care, dupa cum stie o lume intreaga, inca conduce DNA. Iar doamna Kovesi este partenera din sufragerie si din alte nenumarate intalniri ale domnului Gabriel Oprea.  Este autoarea, alaturi de Maior si Kovesi, de fosta presedinta a Inaltei Curti, de fostii conducatori ai CSM, de fostul sef ANI, de alti actuali sau fosti sefi de institutii, a faimoaselor protocoale, care au adaugat la lege si, deci, au incalcat legea. Concepute si puse in aplicare anume pentru a crea ceea ce, pe buna dreptate, se numeste statul paralel. Adica nenumarate grupuri de lucru secrete, de sus pana jos, care s-au substituit persoanelor si institutiilor alese democratic sau desemnate si conduse in mod democratic.

4). Deci domnul Gabriel Oprea face parte din aceasta hora la nivel inalt si, evident, stie multe si poate vorbi. Este atat de periculos, incat niciun personaj din fosta sa proximitate, care indrazneste sa-i intoarca spatele, nu se simte prea bine. De aceea, o intrebare cheie este cat de mult a decis Laura Codruta Kovesi ca isi poate permite sa riste ducand mai depate in instanta acest dosar. Iar urmatoarea intrebare este daca dosarul, care sa presupunem ca va primi avizul procurorului ierarhic superior, subordonat al doamnei Kovesi, se va dovedi suficient de consistent pentru a sustine cu probe reale, neviciate, o acuzatie atat de grava cum este uciderea din culpa.

Pana una alta, in propunerea de rechizitoriu, se sustine faptul ca, la ordinul lui Gabriel Oprea, care taia si spanzura la Ministerul de Interne, coloana se deplasa in conditii de ploaie si de proasta vizibilitate, cu o viteza de 85 de kilometri pe ora. Este un prim semn de intrebare. Si asta intrucat fosti subordonati ai lui Gabriel Oprea, care tremurau de frica acestuia, precum si tatal lui Bogdan Gigina, el insusi politist cu o vasta experienta in domeniu, sustin ca viteza reala era chiar mai mare, respectiv de 100 de kilometri pe ora. Si tot ei sustin, informatiile aflandu-se probabil in dosar, ca, in aceeasi zi, Gabriel Oprea a dat ordin ca, de la Targivisste pana la Ministerul de Interne din Bucuresti, deplasarea sa in coloana oficiala sa nu dureze mai  mult de 35 de minute. Fabulos!

In concluzie, incepand din acel moment, pot interveni accidente de parcurs. 1). Ca dosarul sa nu fie avizat de procurorul ierarhic superior. Ci respins pentru ca probele sunt inconsistente. 2). Ca dosarul, desi admis si prezentat in instanta, sa se dovedeasc subtire sub aspect probatoriu si sa fie returnat la DNA pentru completarea cercetarilor. 3). Ca dosarul sa fie pur si simplu respins, iar domnul Gabriel Oprea, achitat. In Romania, totul e posibil.