Ca în fiecare an, Consiliul Județean Vaslui s-a implicat în organizarea unor activități menite să amintească și să cinstească lupta și jertfa Armatei Române.
Astfel, Ziua Armatei României a fost sărbătorită la Vaslui, printr-un ceremonial militar și religios, ce a avut loc la Monumentul Eroilor căzuți în timpul celui de-al doilea război mondial, vis-a-vis de Liceul ”Mihail Kogălniceanu” Vaslui.
La festivitate au participat reprezentanți au autorităților locale și județene, partide politice, ai Centrului Militar Județean, veterani de război, cadre militare ȋn rezervă și retragere.
Manifestările au debutat intonarea Imnului de Stat al Romȃniei, după care a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop de Vaslui, Adrian Chirvasă, și au fost rostite alocuțiuni.
Activitățile s-au ȋncheiat cu depuneri de coroane de flori și o paradă militară.
„Ne-am adunat astăzi aici pentru a omagia armata română. Ziua aceasta este una simbolică, fiindcă dacă vorbim de armata română trebuie să ne amintim și să-i comemorăm și, în același timp, să-i omagiem pe toți cei care s-au jertfit pentru patria noastră. Trebuie să ne amintim de 1475, când la 10 ianuarie Ștefan cel Mare, conducând o oaste care era recrutată din popor, a înfrânt cea mai mare putere de atunci. Trebuie să ne amintim de 1711, când Dimitrie Cantemir a înfruntat, alături de oastea moldoveană, dușmanul cel mai de temut al acelor vremuri, imperiul otoman. Trebuie să ne amintim de Alexandru Ioan Cuza, fondatorul armatei moderne. Trebuie să ne amintim de Constantin Țurcanu, care a devenit un simbol al luptei pentru independență, care era vasluian și care a făcut acestor pământuri o mare onoare, portretizat de către poeții vremii. E un simbol până astăzi pentru noi. Trebuie să ne amintim de bătăliile duse în primul război mondial de regele Carol. Trebuie să ne amintim de multe alte evenimente, printre care și acela de o mare importanță care ne-a oferit prilejul de a sărbători astăzi Ziua Armatei Române. Este vorba despre eliberarea ultimei palme de pământ de sub ocupația hitleristă și a Ungariei hortiste. Aceasta trebuie să fie atitudinea noastră de fiecare dată când ne întâlnim aici și nu în ultimul rând trebuie să ne amintim de cei care astăzi aflați sub arme trăiesc sub spectrul acestei crize pe care o trăim cu toți și care, într-un caz nefericit, ar fi primii care vor suporta consecințele acestei crize. Tuturor celor prezenți le adresăm
felicitări
pentru participare și le urăm multă sănătate celor din armata română”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Data de 25 octombrie este recunoscută drept ziua când românii își sărbătoresc Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.
Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne, până în 1959, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi armatei române.
Abia în 1959, prin Ordin al ministrului forţelor armate, s-a decis să existe o zi în care armata să-şi sărbătorească sau să comemoreze principalele momente din toată perioada existenţei sale, Decretul nr. 381 din 01.10.1959 pecetluind ca data de 25 octombrie să fie declarată drept Ziua Forţelor Armate.