Ziua Națională a României, marcată in municipiul Vaslui !

0
105

Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui, Instituția Prefectului-județul Vaslui, Muzeul Judetean "Ștefan cel Mare" Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui au marcat în Centrul Civic Ziua Națională a României.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de omagiere a celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea idealului de unitate statală la 1 decembrie 1918.

Despre momentul 1 decembrie 1918 a vorbit profesorul universitar ieșean Cătălin Turliuc, invitatul manifestării.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a ținut să le mulțumească celor care nu au uitat de însemnătatea momentului istoric și au ținut să fie alături de autorități la sărbătoare.

”Stima este elementul central de care avem nevoie. Foarte mulți ne sunt dragi, dar de multe ori ne batem cu cei dragi. Noi, românii avem nevoie de multă stimă unii față de alții, pentru ca actul pe care l-au săvârșit înaintașii noștrii la 1 decembrie 1918 să-și dovedească toate valențele sale. Contrar așteptărilor, după momentul 1 decembrie 1918, cel mai înălțător moment al istorie noastre, nu a fost o perioadă liniștită, ci o perioadă zbuciumată, așa cum este și în zilele noastre. Cel mai important lucru, care ne-a făcut să rezistăm, este apartenența la națiunea română”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, prin vocea părintelui consilier cultural Cosmin Gubernat, a precizat că ”Ziua naţională a României nu înseamnă doar prilejul de a vorbi despre patrie şi neam, valori naţionale, fără ca să devenim noi înşine cei care cultivăm zi de zi valoarea, frumosul, autenticul şi respectul faţă de trecut sau prezent, aşa cum sunt ele, cu strălucirea şi penumbrele lor. Nu e nevoie să vorbim nici cât de frumoşi sau cât de unici suntem pe această planetă, nici să ne autoflagelăm sau să ne lamentăm perpetuu cât de înapoiaţi şi netrebnici suntem printre popoarele Europei. E nevoie de limpezime la minte şi suflet. De discernământ, bunătate şi conştientizare a unui fapt….Astăzi nu avem voie nici să fim ţanţoşi pentru ceea ce au făcut înaintaşii noştri, atâta timp cât noi le întinăm făptuirile prin minciună, ură, laşitate, oportunism şi mediocritate. Nu avem voie nici să ne victimizăm gratuit, dând vina ca Adam pe Eva pentru neascultarea lui, ci să ne vedem cât se poate de lucid propriile imaturităţi, propria ipocrizie, propria răutate şi propria încremenire în trufie şi necinste. E nevoie urgentă să ne vindecăm de prostie, care înseamnă mai ales lipsă de asumare şi diagnoză, atunci când conştientizăm că ne ducem în prăpastie”.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane și o paradă a Gărzii de onoare.