Cea mai cautata meserie din Romania este cea de sofer, potrivit unui studiu efectuat la nivel national. Piata are nevoie acum de peste 45 de mii de conducatori auto, cei mai multi profesionisti, iar concurenta este mare.
Sunt zeci de candidati pentru un post. De altfel, soferii sunt pe locul 2 in topul firmelor, cu cei mai multi salariati, dupa lucratorii comerciali si vanzatori.
Pentru un singur post de sofer sunt, in medie, 42 de candidati, arata un studiu al unei platforme de anunturi.
Cele mai multe oferte de angajare vin de la companiile care cresc odata cu consumul si care se ocupa de comert, curierat, transport intern si international si turism si care se confrunta si cu mari fluctuatii de personal.
Sofer:
-″La ce suma de bani se ajunge?
-Noi avem salariul de 25 de milioane curat″
Sofer:
″Depinde cat muncesti, poate sa castige si 4000 de lei, dar in timp de campanie.″
Sofer:
″Daca faci km mai multi, se castiga″
George Butunoiu, specialist resurse umane: ″Acum sunt firme de curierat si sunt business-uri enorme pentru ca comertul online e la mare cautare si toate acestea se fac cu colete, inclusiv pentru un colet mic e un sofer care-l duce, e de asteptat sa creasca. Romania este o tara a soferilor in business, in companiile de stat nu mai vorbesc, unde acolo sunt foarte multe posturi″.
Angajatorii sustin ca pe cei mai multi soferi profesionisti romani ii vom gasi lucrand in strainatate.
Vali Croitoru, manager firma de transport: ″Majoritatea pleaca pe comunitate, pleaca pe salarii mai mari, conditii de munca mai bune. Noi le oferim 4000 de lei fix pe luna indiferent de orele pe care le lucreaza″.
Acum sunt 280 de mii de romani angajati ca soferi. Discrepantele salariale sunt insa mari. Un sofer care face doar rute interne castiga intre 2000 si 4000 de lei, pe cand unul care lucreaza in transportul international primeste peste 6.000 de lei.
Dar nu doar de soferi avem nevoie, arata studiul. Foarte cautati pe piata muncii sunt si inginerii si constructorii, pentru care sunt disponibile 30 de mii de posturi. E mare nevoie si de personal hotelier, dar si de bone si de lucratori in salubritate.
Societatea locala de curatenie din Galati, de pilda, cauta personal. Multi muncitori au plecat, asa ca au aparut peste o suta de posturi disponibile.
Vasile Tasca, sef de sectie: “Numai in ianuarie am pierdut 20 de oameni. Din pacate, zilele trecute au fost la noi zece persoane care s-au prezentat la noi la biroul resurse umane si au refuzat munca si au preferat sa mearga in continuare cu ajutorul social.”
Salariile in salubritate sunt putin peste salariul minim pe economie, dar sunt bani castigati cinstit, spun lucratorii.
Stefan Rusalin, muncitor salubritate: “Mie imi place. Eu, normal, sunt sudor de meserie. Si, la varsta de 62 de ani, iti dai seama ca nu te primeste nimeni la lucru.″
Mariana Ciobotaru, angajata la salubritate: ″In mana, treispe cinci sute. Important e sa am un servici, sa imi castig painea de zi cu zi.″
Potrivit datelor de la Inspectia Muncii, lucratorii comerciali si vanzatorii sunt cei mai numerosi salariati in economie – peste 333 de mii, fiind urmati de 281 de mii de soferi si aproape 100 de mii de asistenti medicali.