Acum 20 de ani, o persoana din zece era infectata cu candida. Astazi, o persoana din zece nu are candida. Candidoza a ajuns, din pacate, o boala neglijata, desi medicina ar avea ac de cojocul ei. Candidoza se poate localiza in diferite zone din organism, la nivelul mucoaselor: gura, organele genitale, aparatul digestiv. Cel mai intalnit tip este candidoza bucala.
Candidoza bucala este o infectie a mucoasei bucale cu o ciuperca, numita candida albicans sau aspergilius. Persoana infectata are senzatia de arsura, usturime, corp strain in gura si faringe, nod in gat. Limba are un aspect incarcat, prezinta la baza o depunere albicioasa. Se intalneste la copii, oameni maturi si batrani. Candida nu este foarte pretentioasa. Se adapteaza cu usurinta daca terenul ii permite. „Predomina la persoanele cu un sistem imunitar slabit, batrani si diabetici, sau la cele care prezinta o rezistenta scazuta la microbi din cauza folosirii irationale a antibioticelor“, a explicat dr. Viviana Rezeanu, medic primar Policlinica CFR Craiova.
Boala se transmite usor prin contact direct cu o persoana infectata, cu obiecte contaminate, prin sarut sau din cauza folosirii antibioticelor. Antibioticele, in special ampicilina, tetraciclinele, toxiciclina, distrug si flora bacteriana saprofita din organism, care impiedica extinderea infectiei cu candida.
Pentru stabilirea diagnosticului este necesar un examen de sputa sau exudat faringian in cabinetul medicului specialist ORL, care va stabili tratamentul in functie de rezultatul de laborator. Tratamentul este de durata si poate fi mai mult sau mai putin eficient, ceea ce ii determina pe multi pacienti sa renunte. „Tratamentul dureaza sapte zile, urmeaza o pauza de o luna si inca o repriza de sapte zile cu medicamente antimicotice. Are rezultate foarte bune la copii. La adulti pot sa apara perioade de remisiune, iar la persoanele in varsta vindecarea este destul de greoaie“, a precizat dr. Viviana Rezeanu.
Candidoza nu este o boala grava. Se poate trai cu ea toata viata, insa este neplacuta si poate da complicatii. in cazuri rare, ciuperca se poate extinde in interiorul corpului, provocand tulburari digestive, crize de astm. Tratamentele naturiste pot sa grabeasca vindecarea, mai ales daca sunt administrate concomitent cu tratamentul clasic cu medicamente, e de parere dr. Rezeanu:
„Sunt bune gargarele cu bicarbonat de sodiu alimentar – un varf de cutit la o cana de apa, sau cu ceaiuri de nalba, galbenele sau marul lupului. Mai pot fi folosite marul lupului in concentratie mica si propolis. Este foarte buna si apa de gura cu efect terapeutic, care se foloseste de obicei pentru tratamentul gingivitelor“. Pentru marirea rezistentei organismului este recomandata o cura de vitamine, in special vitamina C si echinacea – o planta medicinala recunoscuta pentru calitatile imunostimulatoare. in perioada tratamentului, sunt interzise produsele lactate proaspete, in special laptele dulce. Este recomandat, in schimb, iaurtul sau laptele batut. Chiar daca simptomele au disparut, dupa trei-patru luni de la tratament trebuie repetat examenul de specialitate la cabinetul de ORL.
Un tratament naturist eficient care poate vindeca atat candidoza bucala, cat si pe cea vaginala este infuzia de lamaita (chenopodium). Aceasta are si proprietati vermifuge si ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Patru linguri de flori se lasa la infuzat 15-20 de minute intr-o cana de apa clocotita. Se strecoara si se foloseste pentru spalaturi, de doua ori pe zi.