Tribunalul Ilfov judeca, miercuri, o contestatie a DNA la decizia Judecatoriei Sectorului 4 prin care s-a dispus eliberarea conditionata a fostului capitan al nationalei de fotbal, Gheorghe Popescu. Judecatoria sectorului 4 a admis pe 5 octombrie cererea de eliberare conditionata din inchisoare a lui Gheorghe Popescu, care executa la Penitenciarul Jilava o pedeapsa de trei ani, o luna si zece zile, primita in dosarul transferurilor din fotbal. Un procuror de la DNA a declarat, la acea data, la Judecatoria sectorului 4, ca la dosar nu exista dovezile in baza carora Comisia din Penitenciarul Jilava a facut caracterizarile in cazul lui Gheorghe Popescu si nici daca au caracter stiintific cartile scrise de acesta in inchisoare. Procurorul a solicitat amanarea procesului in care Gheorghe Popescu solicita eliberarea conditionata, pentru a fi verificate cartile scrise de acesta, deoarece la dosar nu sunt enumerate nici macar titlurile.
Cererea DNA a fost respinsa de judecator, pe motiv ca nu poate stabili daca o lucrare este stiintifica sau nu. La dosarul trimis in instanta, Comisia de la Penitenciarul Jilava arata ca Gheorghe Popescu are o condamnare de 1.137 de zile, din care a executat efectiv 570 de zile, la care se adauga 211 zile calculate ca urmare a muncii prestate in detentie, astfel incat el a indeplinit fractia de 2/3 din pedeapsa necesara pentru eliberarea conditionata. In caracterizarea de la dosar se mai arata faptul ca Gheorghe Popescu a elaborat si publicat patru lucrari stiintifice, in perioada septembrie 2014 – martie 2015, insa nu sunt amintite si titlurile acestor carti. Tot la caracterizare se precizeaza ca Gheorghe Popescu a participat in Penitenciarele din Jilava si Rahova la mai multe activitati artistice, educative si religioase, si anume concursuri tematice, dezbateri, redactare reviste, cenacluri literare, modulele: „Initiere IT”, „Mari imperii”, ‘Educatie economica’, ‘Literatura romana’, dar si programe: ‘Educatie prin sport’, ‘Cuvantul care zideste’, ‘Laudati pe Domnul’, Programul ‘Biserica Ortodoxa Romana’, ‘Forta si culturism’.
„Am respectat decizia instantei, doresc sa fiu folositor societatii si sa fiu alaturi de familia mea”, a declarat, in octombrie, Gheorghe Popescu in sala de judecata. Pe 4 martie 2014, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Gheorghe Popescu in dosarul transferurilor din fotbal la trei ani, o luna si zece zile de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani, el avand si interdictia de a fi reprezentant al unui club de fotbal pe durata unui an dupa ce va fi eliberat din penitenciar. Acuzatiile la adresa lui Gheorghe Popescu se refera la nedeclararea unor sume de bani in legatura cu transferurile fotbalistilor Lucian Sanmartean (de la Gloria Bistrita la Panathinaikos, Grecia) si Florin Bratu (de la Rapid la Galatasaray, Turcia).