Cum alegi sportul potrivit pentru copilul tau

0
175
Sportul poate fi cheia unei vieti lungi, dar imbelsugate, daca se ajunge la inalta performanta. Avand in minte castigul financiar, unii parinti isi inscriu copiii la cluburi sportive de la varste foate fragede, fortandu-i sa depaseasca limite evidente, iar aceasta atitudine poarte avea repercusiuni grave.

Copilul trebuie insa sa fie pregatit atat fizic, cat si psihic pentru sport, iar cine nu tine cont de acest fapt risca sa-l transforme intr-un frustrat care va fugi mereu de miscare. Inotul, de pilda, sau dansul sportiv sunt potrivite pentru prescolari, insa abilitatea de a asculta indicatiile unui antrenor sau a intelege regulamentul unei discipline survin, de obicei, la minim 6 ani.

Citeste si: Vaslui: Persoane cu dizabilitati, implicate in activitati sportive – FOTO

Inainte de aceasta varsta, sportul inseamna joaca. Desigur ca un copil de 4 ani este in stare sa priceapa reguli, insa spiritul de competitie vine mai tarziu, prin urmare nu trebuie fortat. Alte sporturi indicate pentru prescolari sunt artele martiale, gimnastica si atletismul, dar un antrenor trebuie sa tina cont de caracteristicile lor emotionale.

Atentie! Inainte de a va trimite copilul la sport este bine sa fie evaluat medical, deoarece anumite afectiuni cardiovasculare, chiar malformatii, sau boli locomotorii nu-i vor oferi confort psihic sau ii pot pune viata in pericol. Deci mare grija! Un sport practicat corect va ajuta la dezvoltarea copilului, iar erorile il vor costa o viata.

Pentru cei de varsta scolara sunt indicate artele martiale, sporturile de echipa, dar si patinajul si tenisul. Sau, daca aveti posibilitatea, cautati un club unde poate face tir cu arcul, scrima sau polo, deoarece ii vor dezvolta concentrarea, atentia distributiva si plamanii, datorita specificului legat de respiratie. Daca-i plac animalele, echitatia va fi o bucurie pentru intreaga viata. Nu doar ca va respira aer curat, dar va avea un patrener nobil.

Daca optati pentru role sau patinaj, faceti o alegere minunata, deoarece astfel isi va intari musculatura si va dobandi multa incredere in propriile forte. Si inca ceva: studiile arata ca practicarea unui sport creste capacitatea de invatare si memorare, responsabilizeaza copiii, le dezvolta spiritul de fair-play si le va oferi mereu o pespectiva luminoasa asupra vietii.