Psoriazisul este o boala de piele autoimuna care se manifesta prin aparitia unor placi rosii, proeminente si inestetice, acoperite de coji albe care se detaseaza usor. Leziunile apar pe diferite zone ale corpului, în special coate, genunchi, scalp sau unghii. Mecanismele ei nu sunt pe deplin cunoscute, de aceea nu exista nici cale de vindecare. Boala se poate ameliora însa cu ajutorul tratamentului, iar persoana afectata poate sa duca o viata normala, cu conditia sa reuseasca sa treaca de barierele psihice. „Tratamentul este local, cu preparate cortizonice, si mai exista un tratament generalizat mai agresiv, cu citostatice si retinoizi, care se administreaza în forme extinse ale bolii“, a explicat conf. dr. Virgil Patrascu, seful Clinicii de Dermatologie de la Spitalul de Urgenta Craiova. 90% dintre pacienti raspund foarte bine la expunerea la radiatii ultraviolete, motiv pentru care cura heliomarina este foarte importanta pentru evitarea puseelor de boala.
Psoriazisul apare la persoanele cu predispozitie genetica (care au cazuri în familie) si poate fi declansat de anumiti factori. Mai grava este forma familiala, de tip I, care afecteaza în special tinerii. De asemenea, exista forma artropatica, care afecteaza articulatiile si care se manifesta la o cincime din bolnavii de psoriazis. Boala poate fi declansata de infectii ale cailor respiratorii, de stres sau de administrarea unui anumit medicament. Printre medicamentele responsabile se afla betablocantele, antiinflamatoarele nesteroidiene, antimalaricele, sarurile de litiu. Acestea pot sa declanseze, dar si sa agraveze boala, de aceea tratamentul trebuie sa fie administrat numai sub stricta supraveghere a medicului.
Bolnavii de psoriazis sever din Romania beneficiaza din 2008 de tratament gratuit în cadrul programelor nationale de sanatate. Tratamentul este foarte scump, iar medicii fac eforturi mari pentru a convinge guvernantii sa nu puna bolnavii la coplata. „Este vorba de asa-numita terapie biologica (cu anticorpi monoclonali), care costa 4.000 de lei pe luna pentru fiecare bolnav. Tratamentul este prescris de un specialist dermatolog, cu aprobare speciala de la Ministerul Sanatatii, ceea ce înseamna ca trebuie facut mai întai un dosar medical care sa contina toate argumentele necesare: diagnostic, teste efectuate, tratament administrat etc.“, a precizat conf. dr. Virgil Patrascu.
Dosarul se depune la Casa de Asigurari de Sanatate si în aproximativ trei luni poate veni aprobare. Cea mai mare problema cu care se confrunta bolnavii de psoriazis ramane însa discriminarea, izvorata din necunoastere. Prezenta placilor rosii pe piele, la vedere, îi fac pe oameni sa se fereasca instinctiv de ei, cu toate ca boala nu se transmite prin atingere. Din acest motiv, multi bolnavi de psoriazis ajung sa fie izolati social si sa cada în depresie. „În cadrul unui studiu efectuat pe 5.000 de persoane din Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Spania, 20% dintre respondenti au spus ca boala este contagioasa si tine de lipsa de igiena. Este o conceptie gresita, însa, dupa cum se vede, foarte raspandita chiar si în randul tarilor considerate etaloane de civilizatie“, a explicat seful clinicii de dermatologie. Înlaturarea discriminarii prin simpla educare a populatiei ar putea îmbunatati modul în care sunt priviti bolnavii de psoriazis. Medicii atrag atentia bolnavilor sa fie foarte atenti la asa-zisii vindecatori. Nici terapia cu pesti si nici ceaiurile orientale sau alte preparate naturiste nu pot sa vindece psoriazisul.