Examenul national de definitivat 2017 in invatamantul preuniversitar sustinut de cadrele didactice care au cel putin un an vechime la catedra sau echivalentul unui an de predare se desfasoara dupa noi reguli.
Candidatii nu vor mai avea la proba scrisa subiecte de pedagogie. In plus, pot sustine examenul si cei care s-au inscris, dar au contractul de munca suspendat, ori le-a incetat, conditia fiind sa aiba vechimea minima prevazuta de metodologie.
Potrivit portalinvatamant.ro, anul acesta, examenul se deruleaza dupa noi reguli. In primul rand, proba scrisa a candidatilor nu se mai desfasoara in vara, ci in timpul anului scolar, respectiv pe 20 aprilie. In plus, promovarea sesiunii nu este conditionata doar de nota obtinuta la proba scrisa, cum era pana acum, ci si de notele care se obtin la inspectiile scolare, dar si o nota la portofoliul profesorului.
Si in ceea ce priveste subiectele de la proba scrisa sunt noutati, in sensul ca dispar itemii de pedagogie care puneau in dificultate candidatii si se pastreaza doar cei din specialitatea disciplinei si din metodica. Se spera astfel ca procentul de promovabilitate la acest examen sa creasca.
Conform metodologiei, la inspectiile scolare si la portofoliu candidatul trebuie sa obtina minimum nota 8 pentru a putea sustine proba scrisa. De altfel, pentru promovarea sesiunii, media minima este tot 8.
O alta noutate este ca la acest examen pot participa si cei care au contractele de munca suspendate sau carora le-a incetat contractul de munca. Sunt situatii de cadre didactice care in prezent nu mai predau pentru ca postul pe care au activat a revenit titularului pe post. Daca indeplinesc conditiile de vechime, de minimum un an la catedra, si s-au inscris pentru sesiunea din acest an, atunci pot sa continue demersurile pentru sustinerea examenului.
Candidatii care vor sa dea examenul de definitivat trebuie sa sustina inspectiile la clasa pana pe 30 martie.