Cum iti poti invata creierul sa nu mai simta durere

0
83

Creierul poate fi invatat sa nu mai simta durerea. In teorie, posibilitatea ca asta sa se poata intampla nu este una tocmai ridicata. Cercetatorii sustin ca nu e deloc imposibil. In anumite conditii, anumite circuite din cortexul prefrontal al creierului pot determina daca indivizii simt durere si la ce nivel.

Creierul uman este inca plin de mistere, iar cercetatorii gasesc mereu noi modalitati prin care il pot antrena, chiar si cand vine vorba de durere.

Terapia poate rezolva tot felul de probleme, chiar si din punct de vedere fizic. Si nu vorbim aici de kinetoterapie, ci de un tip de psihoterapie care iti poate invata corpul sa reactioneze diferit. Este vorba despre terapia prin expresie si constientizare emotionala (EAET). Aceasta se concentreaza pe emotii, dar si pe invatarea unor abilitati care antreneaza si schimba modelele de comportament daunatoare.

Vezi si: Tine departe maladia Alzheimer! 5 factori care iti influenteaza creierul

De ce creierul te poate ajuta sa nu mai simti durere

Frica, depresia si anxietatea sunt factori de stres care pot slabi circuitele creierului, ceea ce ii face pe oameni mai vulnerabili la sentimentul de durere. Astfel, daca acele circuite prefrontale nu functioneaza pentru a-i ajuta sa regleze senzatiile, indivizii vor simti durere mult timp dupa ce o rana fizica s-a vindecat. Mai mult, in unele cazuri creierul poate genera durere chiar daca nu exista vreo vatamare corporala.

Una dintre cauzele durerilor cronice este si trauma psihologica, in special din timpul copilariei. Aceasta poate lasa o amprenta fizica pe creier care poate face individul vulnerabil la dureri cronice. Terapia EAET ajuta indivizii sa constientizeze legatura dintre durere si trauma emotionala. Acest tip de terapie a ajutat considerabil atat la reducerea durerii, dar si a altor simptome, potrivit unui studiu din 2017.