In ultimul deceniu industria taietorilor de lemne a reinviat si a ajuns o afacere de miliarde de euro.
Pentru a se reda amploarea defrisarilor, este suficient un simplu calcul. Dupa datele statistice oficiale, suprafata de padure taiata la ras (adica suprafata de pe care s-a recoltat in totalitate masa lemnoasa) intre 2007 si 2013 este mai mare decat suprafata Bucurestiului.
Calculul nu include alte tipuri de taieri. Unei paduri cu arbori specifici Romaniei ii ia mai mult de 30 de ani pentru a ajunge la maturitate.
Din businessul cu padurile Romaniei se „infrupta” peste 11.300 de companii, iar la capatul lantului trofic se afla companii straine. Trei firme austriece, Holzindustrie Schweighofer, Kronspan si Egger, sunt jucatorii dominanti, cei mai mari consumatori de lemn. Nu taie, doar consuma.
Schweighofer, cea mai mare, a avut un profit de aproape 100 de milioane de euro in 2013, anul celor mai recente date oferite de Ministerul Finanselor, la afaceri de 470 milioane de euro. Echipa de trei austriaca face in total afaceri de un miliard de euro.
Cat de importanta este Romania pentru firmele austriece este suficient sa fie spus ca Schweighofer opereaza la Comanesti cea mai mare fabrica de placi de lemn in panel din lume. Materia prima provine in proportie de 75% din surse proprii, potrivit paginii de internet a companei, probabil de la fabricile de cherestea pe care le detine in Sebes si Radauti.
Schweighofer este o masinarie de „inghitit” paduri care are o experienta de sute de ani. Familia Schweighofer se ocupa cu afaceri legate de produse din lemn inca din anii 1600.