Doi tineri din Husi au ajutat la reconditionarea unui motor de avion cu reactie-FOTO-VIDEO

0
201

Dupa ce in luna mai a anului 2011 la Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice (UTI) Gheorghe Asachi a ajuns, in premiera, un avion de razboi, acesta a fost dotat si cu un motor original, adus de la Craiova de catre prof. Dr. ing. Corneliu Munteanu. Proiectul s-a derulat sub stricta coordonare si observatie a doctorului inginer- Daniel Dragomir, impreuna cu profesorul doctor inginer, Corneliu Munteanu. SURPRIZA este ca la reconditionarea acestui motor au lucrat si trei studenti, doi fiind din municipiul Husi, judetul Vaslui, respectiv Ioan Codrin ESCU si Alexandru Tudor CATARGIU. Un aport in acest proiect realizat cu succes a avut-o si directorul al AEROCLUB Iasi, Adrian Prisecaru.

 Dorim sa precizam faptul ca acest proiect face parte din lucrarea de licenta a celor doua persoane mai sus mentionate din municipiul Husi.

 Astfel, aparatul de zbor YAR-93 SC MB, respectiv cunoscutul MIG 21, a fost testat ieri de catre profesorii si studentii de la UTI. „Astazi (ieri – n.r.) facultatea noastra a testat cu succes si in premiera un motor cu reactie a unui avion. De precizat ca aparatul de zbor l-am adus de la Craiova, acum doi ani. Este vorba de un motor M 701. Noi vrem sa dezvoltam acest domeniu, pe cercetare. La punerea in functiune a acestuia au fost implicati studentii nostri care lucreaza la realizarea licentei. Ne aflam in stadiu de operatii experimentale, la nivel experimental pentru motoare de avion cu piston si turbo”, a declarat prof. Univ. Dr. ing. Cezar Oprisan, decanul Facultatii de Mecanica de la Politehnica ieseana. In acest context, institutia de invatamant superior intentioneaza sa dezvolte si o noua specializare de studiu, respectiv in domeniul aeronauticii. Avionul YAR-93 are o latime de 10 metri intre aripi, 15 metri in lungime si o inaltime maxima de patru metri. „Acesta va fi folosit in scopuri didactice, in principal, pentru studentii nostri. Un asemenea avion este un mecanism foarte complex.
 Va fi folosit la Facultatea de Mecanica in cercetare. Cele doua turbine, foarte puternice, vor fi analizate la programele noastre didactice unde se studiaza tocmai aspecte de acest gen, la mecatronica. Suntem singura universitate din tara ce dispune de un asemenea avion de razboi”, au mai aratat reprezentantii facultatii.

 El a fost adus in urma dezafectarii lui de catre Ministerul Apararii Nationale (MApN) si este expus in fata facultatii, reprezentand un punct de atractie inedit pentru cei care trec prin zona Splai Bahlui – bulevardul Dimitrie Mangeron Iasi.