Oferta tentanta din partea Gazprom pentru Romania

0
100

Potrivit stiripesurse.ro,rusii de la Gazprom vor sa vanda din nou gaz in Romania si reduc substantial pretul. Gazul rusesc propus tarii noastre a ajuns sa fie la fel de ieftin precum cel de productie interna. Oferta este valabila pentru la iarna, pentru ca, in lunile calde, Romania nu a mai importat deloc gaz din Rusia.

Gazprom incearca sa recupereze piata romaneasca, pe care, in ultimele luni, a pierdut-o in totalitate.

In ianuarie, in mijlocul iernii, importurile de gaze nu au trecut de 3,5% din consum. In aprilie, importurile au ajuns la zero.

In aceste conditii rusii sunt constienti ca ar putea reveni in Romania doar cu preturi foarte mici. Pentru la iarna, Gazprom le propune comerciantilor de gaze un pret de aproximativ 240 de dolari pe mia de metri cubi. E in scadere cu 36% fata de pretul platit iarna trecuta si aproape la jumatate fata de pretul cerut in 2013.

Mihai Vilt, intermediar tranzactii de gaz: „Federatia Rusa incearca sa intre in competitie cu producatorii din diverse tari, precum si Romania, din dorinta de a-si pastra o cota de piata, pentru ca productia de gaz nu este un element cu care ai vrea sa te joci prea des.”

Prin aceasta oferta, Gazprom incearca sa intre in concurenta directa cu Petrom si Romgaz, companiile care controleaza aproape in totalitate productia interna de gaz si mai nou ocupa in totalitate piata de consum.

Niculae Havrilet, presedintele ANRE: „Dorind sa intre pe piata, fac aceasta oferta foarte apropiata de pretul gazelor din intern. Diminuarea permanenta a consumului de gaze naturale, datorata faptului ca productia de energie electrica isi schimba structura, conduce la acest comportament.”

Obisnuiti sa incheie contracte de livrare inflexibile, pe termen lung, cei de la Gazprom se vad nevoiti acum sa participe si la licitatiile de gaz de pe bursele de energie. Iar acolo concurenta a devenit acerba dupa ieftinirea petrolului.

Totusi, populatia Romaniei nu va resimti direct avantajele unei batalii a preturilor intre Gazprom si producatorii locali.

Gazele livrate consumatorilor casnici raman reglementate, iar pretul lor va creste in transe cu aproximativ 30% pana in 2018.

De pe urma gazelor ieftine vor avea de castigat consumatorii industriali. Cu banii economisiti cu energia, acestia vor putea vinde produse mai ieftine sau vor putea crea noi locuri de munca.

sursa:stiripesurse.ro