Codul Bushido este ceea ce azi am numi „modul de viata al samurailor”, adica acea clasa militara nobila din epoca medievala si din inceputul modernitatii Japoniei.
Drepturile samurailor au fost abolite odata cu modernizarea, in stil occidental a Japoniei, dar ei nu au disparut din memoria colectiva a niponilor. Stilul de viata al samurailor japonezi, bushido, a devenit subiect de carte si de film.
Una din aceste carti a fost scrisa de Inazo Nitobe si se intituleaza „Bushido: Sufletul Japoniei”. Volumul a fost lansat in 1899 in Statele Unite ale Americii si a avut un succes nebun. Spre exemplu, presedintele SUA Teddy Roosevelt a fost unul din marii fani ai volumului, cumparand nu mai putin de 60 de exemplare, pentru a le imparti familiei si prietenilor, potrivit activenews.ro.Chiar si azi, pe celebrul site amazon.com, volumul este printre bestseller-urile anului 2015!
In carte, autorul descrie si aduna la un loc cele opt principii ale codului Bushido, stilul de viata al samurailor.Iata-le:
1. Corectitudinea
Codul Bushido afirma ca Dreptatea este cea mai puternica virtute a samuraiului. Unul dintre samuraii cei mai cunoscuti o descrie astfel: „Rectitudinea este puterea unui individ de a se decide asupra unui mod de actiune in concordanta cu ratiunea, fara renuntari; a muri cand este timpul sa mori, sa lovesti atunci cand e timpul sa lovesti”. Un altul o descrie asa: „Dreptatea este osul care da fermitate si statura. Fara oase, capul nu poate ramane in varful coloanei, si nici mainile nu s-ar misca. Deci fara corectitudine, nici talentul si nici invatarea nu pot transforma firea umana intr-una a samuraiului”.
2. Curajul
Codul Bushido distinge intre vitejie si curaj: „Curajul este demn de a fi numit intre virtuti numai daca este exercitat in numele Dreptatii. In scrierile sale, Confucius spune: A percepe ceea este drept si a nu face dezvaluie o lipsa de curaj. Mai pe scurt: Curajul inseamna a face ceea ce este drept”.
3.Binefacerea sau milostenia
Un om investit cu puterea de a comanda si de a ucide este de asteptat sa demonstreze aceeasi putere extraordinara in binefacere si mila: „Dragostea, marinimia, afectiunea pentru altii, compatimirea si mila sunt trasaturi ale Binefacerii, cel mai inalt atribut al sufletului uman. Atat Confucius cat si Mencius au spus des ca cea mai importanta atributiune a unui conducator este mila”.
4.Politetea
A discerne intre servilism si politete poate fi dificil pentru un vizitator oarecare al Japoniei, dar pentru un barbat adevarat, politetea are radacinile in binevointa: „Politetea si bunele maniere au fost observate ca fiind trasaturi japoneze. Dar politetea ar trebui sa fie expresia unei griji binevoitoare pentru sentimentele altora. Este o virtute saracioasa daca e motivata doar de teama de a nu ofensa gusturile altora. Cea mai inalta forma a Politetii se apropie de dragoste”.
5.Onestitatea si sinceritatea
Conform lui Nitobe, adevaratii samurai au dispretuit banii, crezand ca „oamenii trebuie sa le poarte pica banilor, pentru ca bogatia incurca intelepciunea”. De aceea, copiii samurailor de rang inalt erau crescuti sa creada ca a vorbi despre bani este de prost gust si ca ignoranta in privinta diferitelor valori ale monedelor arata buna crestere: „Bushido incuraja cumpatarea, dar nu din motive economice, cat pentru a avea exercitiul abstinentei. Luxul era considerat o amenintare la adresa barbatiei si umanitatii si simplitatea cea mai severa era ceruta clasei luptatorilor…masina de numarat si abacul era urate”.
6. Onoarea
Desi codul Bushido se ocupa in principal cu profesia de a fi soldat, este la fel de adevarat ca se referea si la comportamentul non-martial(combativ). Simtul onoarei, o constiinta vie a demnitatii si valorii personale ii caracteriza pe samurai. „Teama de rusine atarna ca o sabie deasupra capului fiecarui samurai…A te ofensa la cea mica provocare era ridiculizata. Asa cum spunea vorba populara: Adevarata rabdare inseamna sa suporti ceea ce este de nesuportat”.
7.Loialitatea
Realitatile economice au dat o lovitura loialitatii organizationale in intreaga lume( Autorul remarca aceasta la anul 1900! – n.r.). Chiar si asa, barbatii adevarati raman loiali catre cei carora le sunt datori: „Loialitatea fata de un superior era cea mai distinctiva virtute a erei samurailor. Fidelitatea personala exista in tot felul de oameni: o banda de hoti de buzunare jura fidelilate liderului ei. Dar numai in codul Onoarei Cavaleresti, loialitea are o importanta capitala”.
8. Caracter si auto-control
Bushido invata ca oamenii ar trebui sa se poarte in concordanta cu un standard moral absolut, unul care transcende chiar logica. Ce este bine este bine si ce este rau, este rau. Diferentele dintre bine si rau sunt date, nu subiecte supuse dezbaterii sau justificarilor de tot felul. Finalmente, este obligatia oricarui barbat sa-si invete copii standarde morale, prin insusi comportamentul sau. „Primul obiectiv al unui samurai este acela de a-si intari caracterul. Facultatile prudentei, inteligentei si dialecticii erau mai putin importante. Superioritatea intelectuala era pretuita, dar samuraiul era, in esenta, un om al actiunii”, scrie autorul.
Ultimul conflict militar in care samuraii au fost implicati s-a petrecut in 1877 si este cunoscut drept Batalia de la Shiroyama.