Peste 90 la suta din productia de miere de albine din judetul Vaslui este valorificata in afara tarii. Potrivit directorului Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) Vaslui, Vasile Puf, strainii apreciaza faptul ca mierea este naturala.
„Apicultorii vasluieni sunt in marea lor majoritate absolventi ai unor cursuri in domeniu, lucru care le ofera posibilitatea sa beneficieze de subventii. In judet exista, de asemenea, producatori de miere ecologica care merge in totalitate pe piata externa”, a declarat Vasile Puf.
Anual, la nivelul judetului Vaslui se produc aproximativ 150 de tone de miere. Avand in vedere ca anul acesta a fost unul secetos, productia a fost redusa, insa apicultorii nu-si fac probleme, deoarece pretul mierii a crescut usor, ceea ce inseamna ca vor castiga la nivelul anului trecut, considerat unul bun. Principalele piete de export sunt Germania, Spania si tarile nordice, zonele in care se inregistreaza si cel mai mare consum de miere, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea, la Targul National al Mierii.
„Exporturile de miere se ridica la 50 – 60% din productia totala anuala de miere, de circa 20.000 de tone, iar 80% din ceea ce exportam pleaca in Germania si restul in Spania si tarile nordice, de fapt in zonele in care se inregistreaza cel mai mare consum de miere. Mierea romaneasca mai ajunge si in China sau in Orientul Mijlociu, dar in cantitati minuscule. Anul trecut nu am exportat prea multa miere pentru ca nu am avut de unde, in conditiile unei productii slabe, sub media ultimilor ani, insa noi, membrii ACA, ne-am acoperit toate contractele de export”, a spus Fetea.
Romania continua sa exporte miere in vrac deoarece pe piata europeana se intra foarte greu cu produse finite, daca nu exista distribuitori seriosi pentru magazine.