Rusia lovita de o criza economica.Se va incepe privatizarea societatilor ruse

0
105

Pus in fata realitatii unei crize economice severe provocate de prabusirea pretului petrolului, presedintele rus Vladimir Putin a dispus aprobarea unui plan de privatizare care ameninta modelul capitalismului de stat ce inca domneste in tara sa, comenteaza luni agentia EFE.

Astfel, Kremlinul a invitat public companiile straine sa participe la privatizarea societatilor ruse. Totusi, statul rus doreste sa ramana actionar majoritar in aceste societati strategice, prin urmare societatile straine sunt chemate mai degraba pentru a investi bani in companiile statului rus.

In plus, celor interesati li se pun si alte conditii, cum ar fi prezentarea unui plan detaliat de dezvoltare a respectivelor companii ruse pe termen mediu si lung. De asemenea, actionarii straini trebuie sa-si pastreze activele financiare pe teritoriul rus, deci sa-si ia gandul de la paradisurile fiscale.

Bugetul Rusiei pe anul in curs prognozeaza incasari din privatizari in valoare de circa 430 de milioane de dolari, dar Ministerul rus de Finante spera la venituri chiar si de 13 miliarde de dolari.

„Observam un interes enorm in randul investitorilor straini. Activele ruse sunt in prezent subevaluate (din cauza deprecierii rublei), fapt care a crescut cererea”, afirma ministrul rus la economiei, Alexei Uliukaev.

Presedintele Putin a cerut ca privatizarile sa se desfasoare intr-un mod transparent, dar deocamdata stilul secretos nu s-a schimbat, iar tot ce se stie este ca la intalnirea pe aceasta tema cu liderul de la Kremlin au participat directorii companiilor Aeroflot, Rosneft si cel al bancii VTB.

Ministrul de finante Anton Siluanov a propus inceperea procesului de privatizare cu Rosneft, cea mai mare companie petroliera rusa, dar si cea mai ineficienta. Conform estimarii acestui ministru, numai din vanzarea a 19,5% din actiunile Rosneft s-ar putea incasa sase miliarde de dolari.

Cat despre sectorul financiar, cea mai mare banca a Rusiei, Sberbank, nu este inscrisa pe lista privatizarilor. In schimb, se afla pe lista VTB, dar si in acest caz conditia este ca statul rus sa pastreze cel putin 50% din actiuni.

In sectorul transporturilor vor fi deschise capitalului strain inclusiv compania aeriana Aeroflot si societatea nationala de cai ferate. Dar directorul Aeroflot, Vitali Saviolov, a avertizat si el ca devalorizarea rublei pune investitorii straini intr-o situatie foarte avantajoasa, astfel ca el nu s-a aratat foarte deschis ideii ca investitori straini sa detina o parte a capitalului acestei companii.

Dar, potrivit ministrului economiei, o decizie definitiva privind societatile ale caror actiuni vor fi scoase la vanzare se va lua in zilele urmatoare.

Ultimul program de privatizare a fost anuntat de guvernul rus in anul 2011, pe vremea cand economia rusa inca nu isi revenise dupa criza din anii 2008-2009, dar Vladimir Putin a oprit acest proces un an mai tarziu.

Insa acum, odata cu caderea cotatiilor petrolului, Rusia nu mai are alta cale de a creste veniturile la buget. Inaintea prabusirii acestor cotatii, exportul de petrol, gaze naturale si produse petroliere asigura Rusiei 70% din incasarile bugetare, iar noua situatie impune schimbari structurale in economia rusa, dupa cum a recunoscut si premierul Dmitri Medvedev.