Se vrea REGIONALIZARE! Cum va arata Romania, conform planului lansat de autoritati

0
81

Dezbaterea despre regionalizare va fi relansata, a declarat premierul Dacian Ciolos, luni, in plenul Camerei Deputatilor, la ‘Ora prim-ministrului’, potrivit Agerpres

„Lucram si la acest lucru. Nu am vrut si nu vrem sa ne asumam lucruri pe care stim ca nu le putem duce pana la capat, dar ne dorim sa relansam discutia, dezbaterea si despre regionalizare, constienti fiind de faptul ca o decizie privind regionalizarea merge dincolo de o modificare legislativa’, a afirmat Ciolos, in cadrul dezbaterii cu tema ‘Reforma administratiei publice’.

Premierul a spus ca dezbaterea privind regionalizarea Romaniei poate fi relansata in contextul dezbaterii privind reforma administratiei.

‘In acest context al reformei administratiei publice, inclusiv administratia publica locala, putem reintroduce si aceasta dezbatere legata de regionalizare si vedem pana unde putem merge cu acest proces de dezbatere si eventual de pregatire a deciziilor’, a explicat Dacian Ciolos.

Planurile actuale privind regionalizarea suprapun hartii actuale administrative cele opt regiuni de dezvoltare, create in 1998 pentru coordonarea necesara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.Procesul de regionalizare se deruleaza in stransa legatura cu descentralizarea administrativa si financiara.

Care sunt pasii catre regionalizare

Analiza necesara organizarii si functionarii regiunilor administrativ-teritoriale Analiza proiectelor de modificare a actelor normative care vizeaza transferul de competente catre administratia publica de la nivel local, judetean si regional
Elaborarea pachetului legislativ necesar pentru organizarea si functionarea autoritatilor administratiei publice regionale.
– Organizarea de intalniri-dezbateri libere, in fiecare regiune, cu participarea mediului academic, a societatii civile, a structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale etc., precum si a reprezentantilor Guvernului.
– Organizarea unor intalniri-dezbateri finale in Bucuresti, cu participarea mediului academic, a societatii civile, a structurilor asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, a partidelor politice parlamentare si neparlamentare etc., precum si a reprezentantilor Guvernului.
– Definitivarea pachetului de acte normative privind descentralizarea si regionalizarea.
– Adoptarea de catre Parlament a legii pentru revizuirea Constitutiei.
– Desfasurarea referendumului.
– Validarea rezultatelor referendumului de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.
– Intrarea in vigoare a Constitutiei revizuite, la data publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii de validare a referendumului.
– Promovarea si aprobarea pachetului de acte normative privind descentralizarea si regionalizarea in Guvern, imediat dupa data intrarii in vigoare a Constitutiei revizuite.
– Organizarea de alegeri pentru autoritatile publice regionale.