Scrutinul de duminica, la care vasluienii sunt chemati sa-si desemneze reprezentantii locali, are si o miza financiara pentru candidati.
Remuneratiile primarilor de sector sunt egale intre ele si la nivelul celor pe care le primesc primarii municipiilor resedinta de judet, care depasesc 150 de mii de locuitori. Adica peste 6.000 de lei.
Edilii altor municipii au salarii ceva mai mici. Ele pornesc de la 5.142 de lei si pot ajunge pana la 5.268 de lei, in cazul oraselor ceva mai mari.
Iar primarii de comuna au o leafa care pleaca de la 3800 de lei si poate depasi 4200 de lei, desigur in functie de numarul de locuitori de care se ocupa primarul.
Si, daca va ganditi ce fac alesii locali in schimbul salariilor, ei bine, ei sunt cei care intocmesc proiectul bugetului, pe care il supune aprobarii consiliului.
Primarul este responsabil direct ptr tot ce tine de drumuri publice si trafic. Din semnatura lui, se elibereaza autorizatiile pentru spectacole, mitinguri si tot el este cel care le poate suspenda, in cazul in care incalca ordinea de drept.
Primarul asigura repartizarea locuintelor sociale si este si ofiter de stare civila.
Daca tot am vorbit de bani, ne aducem aminte ca parlamentarii au vrut ca alesii locali sa primeasca pensii speciale, care se ridicau, in cazul primarului general al capitalei, cu trei mandate pana la 6.390 de lei. Bani care se adaugau pensiei obisnuite a primarului.
Salariile primarilor
– primarul capitalei: 8.070 de lei
– primarii de sector: 6.238 de lei
– primari municipii: 5.142 de lei – 5.268 de lei
– primari comune: 3.822 de lei- 4.218 de lei