sâmbătă, 3 iunie, 2023

ANAF cu ochii pe tine si te supune INSPECTIEI FISCALE

Distribuie:

Publicat:

Contribuabilii vor fi selectati pentru inspectia fiscala pe baza unui nou criteriu, introdus recent in Codul de procedura fiscala printr-o ordonanta de urgenta.
electarea contribuabililor care urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale este efectuata de organul fiscal competent, iar contribuabilii nu pot face obiectii cu privire la procedura de selectare folosita, scrie AvocatNet.ro.

Aceasta prevedere a fost completata la sfarsitul lunii februarie cu explicatii privind modul in care contribuabilii urmeaza sa fie selectati pentru inspectie fiscala.
Mai exact, prin OUG nr. 8/2014, care a intrat in vigoare pe 28 februarie, a fost introdus un nou criteriu pentru selectarea contribuabililor supusi inspectiei fiscale. si anume nivelul riscului stabilit ca urmare a analizei de risc.

 Conform actului normativ, analiza de risc reprezinta activitatea efectuata in scopul de a identifica riscurile de nedeclarare a creantelor fiscale, de a le evalua, de a le gestiona, precum si de a le utiliza in vederea selectarii contribuabililor ce urmeaza a fi supusi inspectiei fiscale.

Inspectia fiscala verifica legalitatea si conformitatea declaratiilor fiscale

Potrivit reglemantarilor in vigoare, inspectia fiscala are ca obiect verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor de catre contribuabili, respectarii prevederilor legislatiei fiscale si contabile, verificarea sau stabilirea, dupa caz, a bazelor de impunere, stabilirea diferentelor obligatiilor de plata si a accesoriilor aferente acestora.

In plus, inspectia fiscala se exercita asupra tuturor persoanelor, indiferent de forma lor de organizare, care au obligatii de stabilire, retinere si plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. In cazul contribuabililor cu sedii secundare, inspectia fiscala se face, de regula, concomitent la sediul principal si la sediile secundare de catre organul fiscal competent.

La realizarea inspectiei fiscale, organul de inspectie fiscala parcurge urmatoarele proceduri:

– examineaza documentele din dosarul fiscal al contribuabilului;

– verifica sa existe o concordanta intre datele din declaratiile fiscale cu cele din evidenta contabila a contribuabilului;

– discuta constatarile si solicita explicatii scrise de la reprezentantii legali ai contribuabililor sau imputernicitii acestora, dupa caz;solicita informatii de la terti;

– stabileste corect baza de impunere, diferentele datorate in plus sau in minus fata de creanta fiscala declarata si/sau stabilita, la momentul inceperii inspectiei fiscale;

– stabileste diferentele de obligatii fiscale de plata, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora;verifica locurile unde se realizeaza activitati generatoare de venituri impozabile;

– dispune masurile asiguratorii in conditiile legii;efectueaza investigatii fiscale potrivit examinarea documentelor aflate in dosarul fiscal al contribuabilului;

– aplica sanctiuni potrivit prevederilor legale;aplica sigilii asupra bunurilor, intocmind in acest sens proces-verbal.

De asemenea, inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale, conform CPF.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img