Bacilul epidemiei de ciuma care a izbucnit in Madagascar si care a omorat peste 140 de oameni poate suferi mutatii si poate deveni netratabil

0
96

Exista temeri conform carora boala se poate raspandi in Europa si pe continentul american prin calatoria cu avionul, iar zece tari africane sunt in alerta pentru semne ale aparitiei bolii.

Recent, profesorul Paul Hunter de la University of East Anglia a avertizat ca, desi ar fi usor pentru o tara avansata sa controleze boala in forma sa curenta, bacteria ciumei poate suferi mutatii care ar face-o mult mai periculoasa, scrie descopera.ro, care citeaza Daily Mail.

„Daca va ajunge in Europa sau Statele Unite, ar trebui sa fie similar cu epidemia de Ebola de acum cativa ani. Am avea cateva cazuri izolate si nu s-ar raspandi ca in Madagascar. Ca in cazul oricarei boli, este o temere ca ar suferi mutatii si ar deveni netratabila”, a adaugat cercetatorul.

In total, 2.000 de oameni au fost infectati si 143 au murit in epidemia din Madagascar. Majoritatea acestor cazuri au fost de ciuma pulmonara, o forma mai periculoasa a ciumei bubonice care a devastat Europa in secolul al XIV-lea. Ciuma bubonica se raspandeste prin muscaturile insectelor infectate, in timp ce varianta pulmonara se poate raspandi prin aer. Simptomele includ febra severa, dureri de cap si tuse severa, chiar si cu sange.

Poate fi fatala in 72 de ore, desi poate fi tratata cu antibiotice daca este depistata repede. in ciuda acestor temeri, sunt semne ca epidemia a incetinit. Autoritatile din Madagascar au luat o serie de masuri precum verficarea in anumite puncte de circulatie a populatiei, scolile si universitatile au fost inchise si s-au interzis adunarile publice. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii a acordat 1,2 milioane de doze de antibiotic pentru a lupta impotriva bolii, iar Crucea Rosie a instruit sute de voluntari pentru a instrui la randul lor populatia cu privire la masurile de prevenire.