Crenvurştii sunt apetisanţi, dar nu sunt o alegere sănătoasă. InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurşti de porc ce se regăsesc pe piaţa din România.
Au fost analizate 19 produse, iar ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al procentajului de carne de porc:
Procentul de carne de porc este cuprins între 10 şi 93% din compoziţia produsului
Există şi produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurşti carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziţie în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie:
57.89% au în compoziţie apa, fiind şi cel de-al doilea ingredient
31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient. Atenţie! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Atenţie! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al mentionarii provenientie ingredientului principal :
42.11% nu menţionează provenienţa ingredientului principal, însă menţionează provenienţa altor ingrediente, cum ar fi şoriciul.
Conform datelor culese, 42.11% din produsele studiate, nu menţionează provenienţa ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce priveşte produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a ţării de origine sau a locului de provenienţă a ingredientului primar. În articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale şi cerinţelor „privind indicarea ţării de origine sau a locului de provenienţă a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispoziţiilor specifice ale Uniunii”.