Republica autonoma Crimeea, regiune majoritar rusofona din Ucraina, prezinta un interes strategic pentru Moscova, in conditiile in care aici se afla Flota Rusa de la Marea Neagra, subliniaza cotidianul francez Le Figaro.
Dupa Kiev, toate privirile s-au atintit asupra altei regiuni a Ucrainei: Crimeea. Populatia majoritar pro-rusa, care l-a adapostit un timp pe presedintele destituit Viktor Ianukovici, vede cu ochi rai rasturnarea puterii in Ucraina. Minoritatea tatara, persecutata o buna perioada de timp de regimul sovietic, se pozitioneaza, in ceea ce o priveste, de partea noului guvern. In viziunea Moscovei, zona are un interes strategic: in portul Sevastopol se afla Flota de la Marea Neagra a Armatei Ruse. In opinia a numerosi rusi, regiunea este, din punct de vedere istoric, teritoriul lor.
Crimeea ocupa un loc special in inima rusilor. Inconjurata de Marea Neagra, aceasta „insula, aproape” a fost multa vreme un loc de vilegiatura privilegiat pentru tari. Astazi, populatia de origine rusa este puternic majoritara si reprezinta aproape 60% din cele doua milioane de locuitori, in timp ce ucrainenii nu formeaza decat un sfert. Astfel, un numar important de rusofoni au dubla nationalitate. „Aceasta parte a populatiei se informeaza din mass-media ruse, care zugravesc de o maniera foarte negativa miscarea Euromaidan”, explica Tatiana Kastueva-Jean, responsabila a Centrului Rusia/NEI din cadrul Institutului Francez pentru Relatii Internationale.
O alta componenta a populatiei din regiune, tatarii, sunt favorabili noului guvern. Aceasta comunitate musulmana s-a instalat in regiune incepand din secolul al XIII-lea. „Ei sunt considerati poporul caruia acest teritoriu ii apartine din punct de vedere istoric”, adauga cercetatoarea. Foarte activi, tatarii reprezinta doar 12% din populatia regiunii. In 1944, Stalin i-a deportat masiv in Siberia si in Asia Centrala. El i-a acuzat atunci ca ar fi colaborat cu Germania nazista. O buna parte dintre ei au revenit de atunci in Crimeea, insa continua sa pastreze un puternic resentiment la adresa Rusiei.
„Consider ca planul actual pus in aplicare in Crimeea este planul Moscovei”, afirma Rifat Ciubatov, presedintele Adunarii Reprezentantilor Tatarilor din Crimeea.
Peninsula Crimeea este disputata de mult timp. Aflata inainte sub dominatie otomana, „hanatul Crimeii”, relicva a imperiului mongol, a fost anexat la Rusia in 1783 de catre imparateasa rusa Ecaterina a II-a. La mijlocul secolului al XIX-lea, francezii si britanicii chiar au trimis trupe aici pentru a opri expansionismul rus la Marea Neagra. Ucraineana, regiunea va deveni destul de tarziu, dupa ce, in 1954, liderul sovietic Nikita Hrusciov a facut-o, in mod simbolic, cadou acestui „elev-model” al URSS. La acea data, frontierele din cadrul Uniunii Sovietice nu constituiau decat simple linii administrative, aminteste Le Figaro.
Odata cu prabusirea URSS, regiunea a capatat un cu totul alt sens. Populatia, deja majoritar rusofona, a dorit sa revina sub aripa „Patriei-Mama”, insa Tratatul de la Minsk, care a dat nastere Comunitatii Statelor Independente (CSI), a decis altfel. Peninsula obtine, cu toate acestea, statutul de republica autonoma. „De atunci, problema este una latenta. Ea a revenit in prim plan in conditiile in care Ucraina incearca sa-si clarifice identitatea intre Rusia si Occident”, subliniaza Tatiana Kastueva-Jean.
Crimeea este, dupa destramarea URSS, o sursa de discordie intre Kiev si Moscova. Motivul: Sevastopol. Portul continua sa adaposteasca Flota Rusa de la Marea Neagra. Un prim termen a fost acordat acestei flote in 1997, pentru 20 de ani. In 2010, cele doua tari au cazut de acord asupra unei prelungiri cu 25 de ani a acestui termen. In schimb, Viktor Ianukovici a obtinut o reducere cu 30% a pretului la gazul rusesc. Destituirea presedintelui ucrainean ar putea antrena o renegociere a acordului.
Or, aceasta pozitie este una strategica pentru Armata rusa, asigurandu-i hegemonia la Marea Neagra si Caucaz. Sevastopol constituie unicul port spre Marea Mediteraneana, prin stramtorile Dardanele si Bosfor. Miercuri, Moscova a luat masuri pentru a asigura securitatea instalatiilor si armamentelor din zona.
Potrivit Le Figaro, aceasta disputa teritoriala da nastere la cele mai sumbre pronosticuri: o interventie armata. Un scenariu in stilul si spiritul georgian. In august 2008, Moscova nu a ezitat sa-si trimita tancurile pentru a apara independenta celor doua republici autoproclamate, Osetia de Sud si Abhazia. In Crimeea, Putin ar putea invoca de asemenea prezenta etnicilor rusi pe acest teritoriu pentru a trimite aici trupe.