Cum a transformat Suedia reciclarea într-un stil de viață: lecții din campania „Recycle More, Waste Less”

0
38

Grija pentru mediul înconjurător a devenit laitmotivul anului 2025, mai ales pe plan european, acolo unde se depun eforturi constante pentru a susține inițiativele durabile. Scopul comun este de a ajunge la o economie circulară, care să funcționeze pe principiul reutilizării și reciclării.

Una dintre cele mai implicate state în demersurile pentru a atinge un viitor sustenabil este Suedia. Pentru cetățenii suedezi, reciclarea a devenit parte integrantă din rutina cotidiană. Care sunt cele mai inovatoare campanii pe care le derulează rămâne să descoperi în rândurile de mai jos.

Ce face Suedia diferit când vine vorba de reciclare

Spre deosebire de alte țări europene, Suedia se clasează mai bine în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

Printr-o combinație de politici guvernamentale proactive, infrastructură avansată și campanii educaționale eficiente, statul scandinav a transformat reciclarea într-o normă socială. Unul dintre cele mai remarcabile exemple reciclare Europa este campania „Recycle More, Waste Less”, care a avut un impact semnificativ asupra percepției publice asupra sustenabilității.

Recycle More, Waste Less – un model de succes în Europa

Inițiativa guvernului suedez și a organizațiilor de mediu, intitulată Recycle more, waste less, a avut ca scop creșterea nivelului de colectare selectivă și reutilizare.

Printre elementele cheie care au asigurat succesul proiectului se numără:

  • Infrastructura de colectare – Suedia dispune de centre de reciclare ușor accesibile, containere dedicate pentru diferite tipuri de deșeuri și un sistem eficient de colectare selectivă la domiciliu. În 2022, au fost gestionate 100.000 de tone de deșeuri municipale (provenite de la gospodării și întreprinderi), ceea ce înseamnă 395 de kilograme per persoană.
  • Incinerarea deșeurilor – 52% din gunoiul care este ars în centre speciale este transformat în energie. Restul de 47% sunt reciclate. Energia rezultată are capacitatea de a încălzi peste 250.000 de locuințe. Biogazul este folosit inclusiv pentru alimentarea autoturismelor și pentru susținerea activităților industriale.
  • Obligațiile producătorilor – Companiile care fabrică și pun pe piață produse electronice trebuie să monitorizeze îndeaproape ciclul de viață al produselor. Sunt obligate să implementeze procese de producție și proiectare, care să vină în susținerea principiilor de reciclare.

Lecții utile pentru România: cum schimbăm percepția despre reciclare

Suedia este unul dintre cele mai bune  modele reciclare Europa pe care le poate urma România. La nivel național, ratele de reciclare nu sunt tocmai îmbucurătoare (13.7% pentru deșeurile municipale și 57.9% pentru deșeurile de ambalaje). Așadar, există riscul să nu se atingă obiectivele setate pentru 2025. Suedia vine cu multe lecții importante atât pentru autoritățile române, cât și pentru cetățeni:

  • Educație ecologică – Introducerea programelor de conștientizare în școli și campanii de informare adaptate fiecărei categorii de public. Suedia a demonstrat că educația timpurie asupra impactului deșeurilor în timp poate modela generații responsabile.
  • Sisteme de recompensare – Crearea unor beneficii financiare pentru cetățenii care reciclează activ. O astfel de inițiativă este necesară mai ales în cazul dispozitivelor electronice.
  • Parteneriate public-private – Implicarea companiilor și a ONG-urilor în dezvoltarea unor soluții sustenabile pentru gestionarea deșeurilor. Colaborarea dintre autorități și sectorul privat poate accelera dezvoltarea infrastructurii și implementarea unor campanii reciclare de succes.

Environ și educația pentru un viitor sustenabil

Eforturile pentru a susține importanța protejării mediului înconjurător au fost deja subliniate de către Environ. Asociația oferă servicii complete de colectare, transport, depozitare și revalorificare. De asemenea, se implică în cauze care contează. Una dintre cele mai recente este CTRL + ART + RECYCLE, un proiect manifest pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la efectele deșeurilor electronice.

În Suedia, reciclarea e un mod de viață, nu o obligație – la fel cum trebuie să fie peste tot, nu doar în România. Activitățile de reciclare deșeuri electronice devin, așadar, responsabilități comune.

Ești gata să participi la obținerea unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare? Implică-te acum și bucură-te de rezultate pe termen lung!

Sursa – freepik.com