joi, 28 martie, 2024

Cum intentioneaza noul Guvern sa spele bani negri in mod legal

Distribuie:

Publicat:

Noua putere politica de la Bucuresti pregateste o adevarata revolutie fiscala, asemanatoare cu cea care a avut loc in urma cu mai multi ani in Italia sau care urmeaza sa aiba loc in Republica Moldova, potrivit unor surse din ANAF si Ministerul Finantelor, citate de national.ro.

Dincolo de relaxarea activitatii Directii Antifrauda si metodologia preventiva dupa care vor actiona inspectorii ANAF in viitor, in sistem se vorbeste de un adevarat soc. Este vorba despre permiterea, intr-o perioada bine delimitata de timp, a spalarii „banilor negri” de pana acum, autoritatile luand in considerare, sub titulatura unui amplu proiect legislativ privind „liberalizarea capitalului”, o mare amnistie fiscala, mai noteaza sursa citata. Se spera astfel sa fie introduse in circuitul legal sumele astronomice indisponibilizate in ultimii ani atat „la saltea”, cat si prin reteaua de off-shore unde romanii si-au ascuns banii. Masura ii va privi nu doar pe miliardari, ci si pe functionarii publici si alte categorii de slujbasi la stat, care vor avea posibilitatea sa-si actualizeze declaratiile de avere.

Operatiunea de spalare a banilor ar urma sa fie permisa prin plata unei taxe precise, reprezentand un anume procent din valoarea totala a banilor care urmeaza sa fie declarati la Fisc. De asemenea, un alt articol s-ar referi la „ iertarea functionarilor publici care nu si-au declarat pana acum averea, oferindu-le posibilitatea de a declara orice capital cu plata a doar 2% din valoarea acestuia”, dar mai ales cel care prevede expres ca „se pot spala banii negri obtinuti din tranzactii obscure sau prin offshore-uri, prin liberalizarea capitalului de catre persoane fizice, cu interdictia investigarii provenientei capitalului”

In Italia, acest model a generat venituri bugetare peste cele din perioada de maxima vigilenta a organelor fiscale, dar a permis si o intarire a capitalului autohton.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img