vineri, 19 aprilie, 2024

Cum ne diminuam riscul de a face diabet

Distribuie:

Publicat:

900.000 de romani sunt bolnavi de diabet, iar cazurile noi cresc în fiecare luna cu peste 100%. Este o situatie foarte grava, pentru care nutritionistii din întreaga tara cauta solutii. Deocamdata, singura cale de a stopa boala consta în prevenire, adoptand un stil de viata sanatos.

Diabetul zaharat de tip 2 ar putea fi prevenit prin alimentatie sanatoasa, activitate zilnica regulata, limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat, sapte-opt ore de somn pe zi, obtinerea si mentinerea greutatii ideale (pierderea a patru-noua kilograme poate reduce riscul aparitiei diabetului zaharat de tip 2) si participarea la programe de sanatate si consulturi medicale periodice.

Alimentatia sanatoasa poate diminua riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2. Alimentele consumate zilnic vor fi selectate calitativ si cantitativ: Paine, cereale, orez, paste fainoase: 6-11 portii pe zi, o portie = o felie de paine, 1/2 cana cereale, orez, paste fierte; Legume: 3-5 portii pe zi. Se recomanda proaspete: o portie = 1/2 cana vegetale proaspete sau fierte, un cartof mijlociu; Fructe: doua-patru portii pe zi. Se recomanda sa fie consumate proaspete: o portie = un fruct mediu (mar, portocala); 

Carne de pui sau curcan fara piele, peste, oua: doua-trei portii pe zi, o portie = 100 g carne gatita, un ou; Lapte, iaurt, branza, doua-trei portii pe zi, o portie = o cana de lapte sau iaurt, 50 g telemea.

Exercitiul fizic are un rol important în obtinerea si mentinerea greutatii ideale, în îmbunatatirea controlului glicemic si lipidic, a circulatiei sangelui, tonusului si fortei musculare, în fortificarea sistemului respirator si cardiovascular. Se recomanda sa se efectueze exercitiu fizic de trei-patru ori pe saptamana, daca nu exista contraindicatii (afectiuni severe cardiovasculare si respiratorii, leziuni la nivelul picioarelor, diabet zaharat cu complicatii acute sau cronice). Durata exercitiului fizic este de 30-50 de minute. Exercitiul începe cu cinci-zece minute de încalzire si se termina cu cinci-zece minute de relaxare.

Se va consuma alcool moderat, nu mai mult de o doza pe zi pentru femei si doua doze pe zi pentru barbati. O doza este de 340 ml bere, 140 ml vin, 42 ml bauturi alcoolice distilate. Stresul apare cand persoana se confrunta cu probleme care depasesc capacitatea ei de adaptare. Reducerea stresului se face prin cautarea unui suport social, modificarea stilului de viata, psihoterapie. Fumatul determina direct sau indirect decesul la una din sase persoane, cea mai frecventa cauza de deces fiind bolile cardiovasculare. Speranta de viata la fumatori scade cu sapte ani fata de nefumatori.

Dupa varsta de 45 de ani, fiecare persoana trebuie sa-si testeze glicemia. Tinerii sunt si ei expusi riscului de diabet daca sunt obezi, au rude de gradul I (parinte, frate, sora) cu diabet, au hipertensiune arteriala sau boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), HDL colesterolul mai mic de 35 mg% sau trigliceridele mai mari sau egale cu 250 mg%. Femeile care au nascut un copil cu greutatea mai mare de patru kg sau femeile cu istoric de diabet gestational prezinta, de asemenea, risc crescut, la fel si persoanele cu simptome sugestive de diabet: sete, urinare frecventa, scadere inexplicabila în greutate, gura uscata. În cazul în care apar simptome de diabet zaharat, trebuie consultat urgent medicul de familie. Diabetul avanseaza si pot apare complicatii grave în cazul în care nu este pus diagnosticul si nu se intervine terapeutic din timp.

Grasimile, dulciurile, alimentele fast-food si excesul de bauturi racoritoare cresc riscul de diabet zaharat de tip 2. Produsele alimentare care protejeaza împotriva îmbolnavirii sunt pestele oceanic, cerealele germinate, produsele fermentate lactic, în special iaurtul (asigura, de asemenea, protectia de afectiuni cardiovasculare si neoplasm). Alimentatia zilnica trebuie divizata în trei mese principale si doua gustari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img