joi, 25 aprilie, 2024

Cum obtinem zaharul invertit

Distribuie:

Publicat:

Pentru a fi metabolizat, zaharul este mai intii invertit in interiorul corpului, operatiune care necesita mult calciu, care se preia din oase, dinti, unghii, par. in schimb, zaharul invertit este inofensiv pentru organism. Deci, prima alternativa la substanta toxica numita zahar este zaharul invertit. 

Avem nevoie de 1 kg zahar tos, 150 ml apa plata, o lingurita rasa de sare de lamaie, un vas emailat (se interzice folosirea inox-ului sau a aluminiului). Se pun toate ingredientele intr-un vas smaltuit, se fierbe totul la foc iute si se amesteca mereu cu o lingura de lemn (nu se foloseste nici un fel de metal). Invertirea zaharului dureaza 10 minute. Fierband in clocote, zaharul se transforma intr-o compozitie limpede ca uleiul sau ca mierea. Pe marginea vasului se aduna o spuma pamintie, care se stringe cu lingura de lemn si se arunca. 

In ultimele 2-3 minute de fierbere, trebuie sa fim atenti ca siropul din vas sa nu se inchida la culoare. Pentru aceasta vom micsora intensitatea focului. Cand este gata, zaharul nu mai colecteaza spuma si are consistenta unei smantani mai subtiri. Se lasa la racit putin si cand este caldut inca, se toarna in sticle curate, prin doua straturi de tifon. Produsul rezultat este format din glucoza si fructoza, avand puterea de indulcire dubla fata de cea a zaharului.

Ina acest fel obtinem un indulcitor cu putere mei mare de indulcire si care nu ne afecteaza sanatatea. In natura, zahar invertit se gaseste (in afara de miere) in fructele foarte coapte, in pseudobacele unor arbusti ca ienuparul, tuia s.a. si in legumele si fructele "piscate de ger". Cea mai accesibila si mai valoroasa sursa de zahar invertit ramane insa mierea naturala, dar asta nu inseamna ca se consuma fara restrictii cantitative. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img