Boala a gingiilor, paradontoza reprezinta o degenerare a paradontiului, tesutul care fixeaza dintii pe maxilar si mandibula, si se manifesta prin retractia gingiilor, dezvelirea pronuntata a dintilor si, în cazurile avansate, caderea acestora. Odata instalata, boala nu poate fi vindecata, dar evolutia sa poate fi stopata sau macar încetinita aplicand urmatoarele remedii naturale:
Seara, dupa spalatul pe dinti, se aplica 2-3 picaturi de ulei de masline sau de susan pe deget si se maseaza usor gingiile, pentru a reduce inflamarea si a grabi procesul de cicatrizare. Procedeul se repeta pe parcursul a cel putin 3 luni; mestecati o lingurita de hrean ras pentru a creste circulatia sangvina locala. Totodata, hreanul are proprietati antiinflamatoare si antibacteriene; Faceti un amestec din 40 de picaturi de tinctura de propolis sau 20 de picaturi de tinctura de hrean si 50-100 ml de apa cu care va clatiti gura timp de 3-5 minute, de 3 ori pe zi; Faceti o infuzie concentrata din musetel, busuioc, cimbrisor, coada-calului, sunatoare sau afin si clatiti-va gura ca si cum ati folosi apa de gura;
In locul pastei de dinti obisnuite, puteti presara pe periuta umeda argila si o picatura de tinctura de propolis sau ulei de arbore de ceai, si va spalati pe dinti, în mod obisnuit, de 3 ori pe zi. Desi periajul poate fi dureros, acesta nu trebuie sa înceteze. Folositi, în schimb, o periuta cu perii moi sau daca durerea este prea mare, stregeti usor dintii cu un prosop curat, umezit, pe care puteti aplica argila, de exemplu, dupa care va clatiti bine gura cu una dintre infuziile recomandate anterior. De asemenea, nu uitati sa folositi nici ata dentara.
Pentru a preveni instalarea paradontozei, mentineti o igiena optima a cavitatii bucale, mergeti regulat la medicul dentist, faceti un detartraj la cel putin 4 luni, renuntati la fumat, cafea si alcool în exces, nu stati cu lucrari proteice incorect ajustate, asigurati-va ca aveti o dieta care sa acopere necesarul de calciu, acid folic si vitamina C.