Cum putem pastra ouale proaspete pentru o perioada mai lunga de timp?

0
76
Ouale au o compozitie chimica care, intr-un mediu neprielnic, se pot altera usor, ducand la imbolnavirea consumatorului. 
Pentru a fi mentinute cat mai mult timp proaspete, exista o serie de metode pe care vi le aducem la cunostinta in randurile urmatoare.
Ouale de o zi se pun in cenusa, malai, rumegus sau amestec de nisip alb, sare, carbune care astupa porii cojii si nu mai patrunde aerul in ele.
Ouale puse in atmosfera de dioxid de carbon, impiedica eliminarea dioxidului de carbon din ou, dezvoltarea microorganismelor si modificarea compozitiei oului.
conservarea prin pasteurizare, consta in cufundarea oualor timp de 5-7 secunde in apa incalzita la 95-99°C.
Ouale puse intr-o solutie de silicat de sodiu de concentratie 8% se pot consuma chiar si un an;
conservarea in solutie de hidroxid de calciu care se prepara din 5g oxid de calciu si 1 litru de apa.
Aceasta ultima metoda prezinta unele avantaje, cum ar fi: acoperirea porilor, pastrarea un timp mai indelungat a oualor, datorita efectului bactericid al laptelui de var (hidroxid de calciu) in care sunt introduse, dar si unele dezavantaje, cum ar fi: calitatea oualor mai mica decat cele conservate prin refrigerare si pentru ca sporii sunt inchisi, la fierbere coaja oului se sparge. Acest defect se poate elimina daca oul inainte de a fi pus la fiert este intepat in dreptul camerei de aer. Aceste metode de conservare nu se pot folosi pentru ouale care se comercializeaza. La ora actuala se practica conservarea oualor prin frig sau deshidratare. 
sursa: proalimente.com