Lumea modernă este dinamică, iar piața profesiilor este în continuă expansiune. Prin urmare, este posibil să nu stați într-un singur loc și să vă încercați în alte specialități, chiar indiferent de vârstă. Cum vă puteți decide să vă schimbați ocupația dacă vă lipsește curajul? Îți vom spune cum să te susții.
Asigurați-vă o rezervă financiară
O schimbare de carieră va necesita o perioadă considerabilă de timp. Aceasta poate dura 6-9 luni sau chiar mai mult. Prin urmare, este important să se analizeze câți bani vor fi necesari pentru această perioadă, astfel încât să existe suficienți bani pentru un basket alimentar, toate facturile la utilități să fie plătite și să rămână bani pentru bunurile necesare.
Există posibilitatea ca un nou loc de muncă pentru prima dată să ia toată energia și atenția. Prin urmare, trebuie să fiți pregătit pentru dificultăți financiare.
Decideți asupra tipului de activitate
Pentru ca noul dvs. lucru în Moldova să fie satisfăcător, faceți o autoanaliză:
- gândiți-vă la ceea ce vă aduce plăcere;
- găsiți modul în care o puteți transforma într-o nouă activitate care va genera un venit bun;
- să vă urmăriți punctele forte și punctele slabe profesionale;
- analizați modul în care primele pot fi consolidate.
Oportunități și riscuri
Înainte de a decide să faceți o schimbare radicală de profesie, luați în considerare noi perspective în domeniul ales. Analizați piața muncii, urmăriți relevanța profesiei dorite.
Acordați atenție cerințelor candidatului, îndatoririlor funcționale, nivelului de plată, programului de lucru posibil, ajustat în funcție de vârstă și familie.
Sfat: Dacă este dificil să vă decideți, încercați să susțineți un test special de orientare profesională.
Urmați un curs de recalificare
Odată ce aveți o idee despre domeniul pe care doriți să l încercați acum, găsiți cursuri, seminarii de formare și alte programe. Luați parte la cursuri de formare speciale și webinarii, încercați să găsiți cursuri de formare speciale la agenția pentru ocuparea forței de muncă.
Fă-te cunoscut
După ce ați urmat cursuri și stagii de formare, este timpul să vă actualizați CV-ul. Vorbiți despre noile dvs. cunoștințe pe rețelele de socializare, pe platforme profesionale speciale, întâlniți persoane care gândesc la fel și extindeți-vă cercul de cunoștințe din domeniul ales. Acest tip de relaționare este, de asemenea, un mare motivator.
Fiți pregătit să începeți de la zero
Pregătiți-vă pentru faptul că angajatorii nu le plătesc aproape niciodată prea mult noilor veniți. Prin urmare, va trebui să începeți cu un salariu minim. Dar dacă perseverați, vă arătați interesul pentru profesie și vă dezvoltați, recompensele pentru munca dvs. grea vor fi în curând mai impresionante.
Găsiți un mentor
Sau pur și simplu învățați din experiența profesioniștilor din activitatea aleasă. Vizitați forumuri, abonați-vă la specialiști, urmăriți calea lor de dezvoltare pentru a evita greșelile frecvente în viitor.
Formulați-vă corect obiectivele, puneți întrebări, faceți clarificări. Toate acestea vă vor ajuta să vă orientați mai rapid în activitatea aleasă.