vineri, 29 martie, 2024

Cum sa recunoastem primele semne ale unor boli

Distribuie:

Publicat:

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri legate de organismul nostru este faptul ca e inzestrat cu senzori de boli, care detecteaza si lanseaza semnale de avertizare chiar si in cazul afectiunilor mai grave. Unghiile: Linii verticale semanand cu un cod de bare, de culoare neagra sau maro, ar putea fi semn al cancerului de piele. Aceste dungi indica o distrugere a celulelor, posibil din cauza melanomului (forma mortala a cancerului de piele). Printr-o detectare timpurie si un tratament adecvat, 95% din astfel de cazuri se vindeca. Numai medicul dermatolog poate decide daca este suficienta o supraveghere atenta, sau e nevoie sa fie prelevate probe. Petele albe de pe unghii ar putea insemna lipsa de calciu – este explicatia unor specialisti, dar deficienta de cheratina (proteina fibroasa a unghiilor) este, de fapt, de vina. In schimb, petele difuze alb-galbui, care nu se explica printr-un anume soc, au cel mai adesea origini neasteptate: eczeme, micoze, dar si hipertensiune arteriala ori afectiuni ale ficatului. In cazul unor lovituri, e suficient ca petele sa fie camuflate, eventual cu un lac de unghii, dar daca ele indica boli, trebuie tratata adevarata lor cauza.

Parul: Caderea excesiva indica un dezechilibru al tiroidei care determina un dezechilibru al homonilor sexuali. Rezultatul? Mai multe fire de par adunate in perie si un par degradat si aspru. Medicul iti masoara markerii tiroidieni prin teste de sange si, in cazul in care valoarea este prea mica sau prea mare, iti va recomanda medicamente pentru reglarea lor.
Matreata este semn al stresului cotidian mare, care determina organismul sa produca prea mult cortizol, hormon responsabil de scaderea imunitatii, acumularea kilogramelor si uscarea pielii capului. Un sampon antimatreata este de ajutor, insa incearca si sa te odihnesti mai mult si sa diminuezi stresul de fiecare zi.

Axilele: O dunga aspra de culoare inchisa este indiciu al diabetului. Excesul de insulina din sange poate determina multiplicarea anormala si rapida a celulelor, generand acumularea de tesuturi si de melanina (pigment care determina culoarea pielii si da irisului nuante intunecate si protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete ale soarelui). Astfel, pielea din zona respectiva devine inchisa la culoare, mai groasa si mai aspra. Astfel de pete apar frecvent la nivelul axilelor, al gatului si al burtii. Un test al sangelui poate arata daca ai intr-adevar diabet. Palparea regulata a axilelor si a sanilor te ajuta sa depistezi din timp nodulii care pot genera cancer.

Pleoapele: Punctele mici, fine si albicioase sunt depozite mici de colesterol. In momentul cand aceste pete apar, nivelul colesterolului tau este deja foarte mare, adica exista un risc crescut de boli cardiace. Reducerea cu 10% a valorii colesterolului diminueaza cu o treime riscul aparitiei acestor boli. Mergi la medic pentru un control al nivelului de colesterol, iar el iti va recomanda schimbari ale stilului de viata si medicamente care sa scada nivelul colesterolului.

Limba: Saliva alba , galbena sau portocalie ar putea indica prezenta unui reflux gastroesofagian. Este o afectiune cauzata de o disfunctionalitate a sfincterului cardia si consta in inchiderea incompleta a sa, ceea ce permite continutului gastric sa urce in esofag. Medicamentele antiacide si evitarea alimentelor acre si a condimentelor sunt recomandate.

Ochii: Cearcanele care nu trec pot fi semne ale alergiei, atunci cand nu este vorba de oboseala. Alergia poate determina corpul sa elibereze histamine si astfel vasele de sange se umfla. Un test de piele poate depista alergenul care determina aceste simptome.

Abdomenul: Firele de par subtiri, deculoare inchisa, care cresc mai degraba deasupra buricului, sunt semn al sindromului ovarelor polichistice, determinat de producerea in exces a hormonilor androgeni. Acestia genereaza de la menstruatii neregulate si dureroase, acnee, crestere in greutate, par pe burta, fata, piept si spate, pana la infertilitate si boli cardiace. Mergi la ginecolog daca ai simptome si acesta iti va prescrie anticonceptionale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img