Cum se trateaza bronsita acuta

0
68

Cum se trateaza bronsita acuta. Bronsita acuta este o infectie usoara care se manifesta de obicei sub forma de tuse, dureri in gat si dificultate de respiratie, fara febra mare. Virusurile, sau mai rar bacteriile, ajung pe căile respiratorii superioare (gât și laringe) și căile respiratorii inferioare (trahee și bronhii mari), unde provoacă inflamații. Bronsita acuta este raspandita in principal prin contact, stranut sau tuse (picaturi suspendate in aer).

La o persoană sănătoasă, această infecție se vindecă de obicei în câteva zile, fără tratament cu antibiotice. La persoanele cu risc (bronhiile fragile, apărări imune slăbite) sau care suferă de o altă boală cronică (astm, diabet sau insuficiență renală), tratamentul cu antibiotice poate ajuta la evitarea unei implicări mai profunde a tractului respirator (bronhopneumonie).

Trebuie să distingem bronșita acută de bronșita cronică (numită și boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau „tuse de fumător”), care poate dura câteva luni și poate reveni în fiecare an.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale bronșitei acute sunt:

oboseală sau slăbiciune, dureri musculare
durere sau senzație de arsură în gât și trahee
o tuse, uneori adâncă, intensificată de frig și substanțe iritante (de exemplu, fum de țigară)
spută albă sau ușor gălbuie (sputa mucusului)
rareori febră și, de obicei, scăzută (sub 38° C)

dureri toracice și senzație de compresie a plămânilor

Notă: la începutul bolii, este dificil să se distingă dacă este vorba despre o bronșită acută simplă sau bronhopneumonie, deoarece simptomele sunt uneori similare.

Simptomele bronșitei acute tind să scadă după 48 până la 72 de ore. În caz de (bronhopneumonie), disconfortul respirator crește și este însoțit de dureri mai intense la nivelul toracelui și febră ridicată.

Cum se trateaza bronsita acuta. Cauze

Aproximativ 90% din bronsitele acute are origine virala. Virusurile (adenovirusul, virusul parainfluenza, virusul gripal rinovirusul sunt ușor transmise, de exemplu ,atunci când o persoană bolnavă tuseste.

Bronsita bacteriana este mai putin frecventa. Cel mai adesea, este o complicație a infecției virale: bacteriile de obicei nu sunt foarte agresive, de multe ori deja prezente în gură și căile respiratorii ale persoanei, ajung să provoace o infecție de origine bacteriană într-o a doua etapă.

Cum se trateaza bronsita acuta. Factorii de risc

Următoarele circumstanțe pot favoriza debutul bronșitei acute:

inhalarea de substanțe iritante, cum ar fi fumul de tutun (care rămâne principalul factor de risc), vapori toxici, particule fine, în special în perioadele cu poluare ridicată (smog de iarnă);
un sistem imunitar slăbit în timpul infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau când este tratat cu chimioterapie pentru cancer sau cu orice alt tratament imunosupresiv;
o afecțiune virală recentă sau continuă (răcire, sinuzită) la care se poate adăuga o superinfecție bacteriană;
boli pulmonare cronice (emfizem pulmonar, bronșită cronică (BPOC), fibroză pulmonară) sau boli nepulmonare (diabet, boli cardiovasculare, insuficiență renală);
contactul cu persoanele bolnave (personalul de îngrijire medicală din spitale, angajații serviciului public etc.);
expunerea la iritanții respiratorii (produse toxice, praf fin, tutun) la locul de muncă, în special în absența unei protecții sistematice.