Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că activitatea de creştere a porcilor nu va fi sistată din cauza pestei porcine şi că în zonele unde sunt închise focare începe procesul de repopulare, el dând exemplul a două localităţi din Bihor, unde au fost introduse animale-santinelă în foste zone de focar. Daea a spus, totodată, că autorităţile continuă despăgubirea celor nevoiţi să sacrifice animalele din cauza pestei porcine africane.
„Pe măsură ce se închid focare, începe procesul de repopulare. (…) Creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei nu se va întrerupe. (…) Nu ne oprim cu creşterea porcului aici” le-a declarat jurnaliştilor ministrul Agriculturii, Petre Daea, scrie news.ro.
Acesta a precizat că, în judeţul Bihor, în două zone unde au fost focare de pestă porcină africană, se face repopularea cu animale santinelă.
„Avem la această dată, situaţie concretă în judeţul Bihor, în două comune, Olosig şi Crestor, unde am trecut la etapa a doua cu repopulare cu purcei santinelă să vedem dacă acolo lucrurile sunt în regulă, în aşa fel încât să continue activitatea” a adăugat ministrul.
Petre Daea a mai spus că autorităţile continuă despăgubirile acordate celor care au fost nevoiţi să sacrifice animalele din cauza bolii.
„Undeva în jur de 51 de milioane lei pentru cei afectaţi, continuă acest proces de acordare a sumelor pentru persoanele afectate, pentru fermierii care au avut acest necaz. Carniprod a primit 4,8 milioane euro care este o sumă extrem de importantă şi e suma care a rezultat în urma calculelor care s-au făcut având în vedere normele juridice cu care operăm în această situaţie” a mai precizat Petre Daea.
Ultimul bilanţ prezentat de autorităţi arată că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 80 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală.