David Cochrane, vicepreședinte în cadrul ExxonMobile Development, a declarat marți, la Forumul de Afaceri din cadrul Summitului celor Trei Mări, că investițiile globale ale companiei sunt direcționate în funcție de situația locală din diverse regiuni, iar UE este o piață atractivă, fiind integrată.
„Noi căutăm oportunități de investiții în toate regiunile lumii, nu doar în Europa. Ceea ce ne interesează este situația locală din aceste regiuni. Considerăm Europa, Uniunea Europeană, ca o piață semnificativă, atractivă, și vorbim aici de investiții de multe miliarde de dolari”, a spus David Cochrane, vicepreședinte pentru Europa și Zona Caspică al ExxonMobile Development, potrivit Mediafax.
„Vedem o bună realizare a Comisiei Europene, suntem bucuroși să găsim aici, în Uniunea Europeană, o piață mare și integrată”, a mai spus oficialul concernului american.
Oficialii prezenți la secțiunea pentru Energie a Forumului de Afaceri au menționat o serie de proiecte aflate în diverse stadii de dezvoltare, printre care conducta de gaze BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) a fost amintită ca fiind printre primele trei priorități.
La Bucureşti se desfășoară, luni și marți, Summitul celor Trei Mări – Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică – un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.
Proiectul are ca obiectiv cooperarea în domeniul energetic, precum şi în cel al infrastructurii de transport şi de comunicaţii între statele membre.
În marja Summitului, la Romexpo are loc, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
La Forumul de Afaceri participă delegați de companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.
Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti este asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.
Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi la Varşovia, în 2017.