marți, 16 aprilie, 2024

De ce nu apar in radiografii toate tipurile de cancer pulmonar

Distribuie:

Publicat:

Radiografiile toracice pot fi folosite pentru a detecta cancerul pulmonar, insa acestea nu sunt intotdeauna eficiente si se pare ca unele forme de cancer sunt diagnosticate mai tarziu, chiar daca indivizii au avut o radiografie toracica negativa in ultimele 12 luni. Diagnosticarea tarzie se poate datora erorii umane, cancerul nu este vazut de medic intr-un stadiu incipient deoarece aceasta forma de screening nu il poate detecta sau dezvoltarii rapide a cancerului.

Se stie putin despre aceasta forma de cancer pulmonar, care nu este detectata de radiografia toracica de screening, care este mentionata ca un cancer interval. Pentru a imbunatati intelegerea acestui tip de boala, cercetatorii si-au propus sa analizeze persoane care au dezvoltat acest tip de cancer si caracteristicile bolii. Cercetarea a folosit datele de la un studiu national de screening din Statele Unite ale Americii. Au fost urmariti 77445 de participanti care au fost testati la inceputul studiului si apoi anual pentru 2 sau 3 ani, in functie de statutul lor de fumatori.

Un total de 450 de persoane au fost diagnosticate cu cancer pulmonar in anii care au facut radiografie toracica. Dintre acestea,152 de persoane nu au fost initial diagnosticate ca urmare a radiografiei. Din acest grup, 35% dintre cazurile de cancer pulmonar care nu au fost initial identificate pe radiografie, au fost reperate atunci cand s-a facut re-examinarea. Restul de 65% din acest grup a avut, prin urmare, "cancer de interval", care nu a fost detectat in screening-ul initial sau la a doua revizuire.

Rezultatele au aratat ca aceste tipuri de cancer erau intr-un stadiu mai avansat atunci cand au fost diagnosticate, au fost mai des cazuri de cancer pulmonar cu celule mici si mai rar adenocarcinom. De asemenea, analiza a aratat ca acest tip de cancer a fost mai frecvent in randul barbatilor si a persoanelor cu un istoric de fumat.

Autorul principal al studiului Dr. Paul Kvale a declarat: "Aceste constatari ne-au ajutat sa intelegem caracteristicile acestui tip de cancer pulmonar care il fac diferit de alte tipuri cancer pulmonar care pot fi detectate prin radiografii toracice. Rezultatele arata ca un program de screening utilizand raze X nu este potrivit pentru cancer pulmonar, deoarece aceasta forma mai agresiva a bolii nu va fi detectata."

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img