Dezbateri publice in trei comune din Vaslui privind sondele de explorare a gazelor de sist
Distribuie:
Publicat:
Dezbateri publice asupra raportului de mediu pe tema amplasarii sondelor de explorare a gazelor de sist în zone din judetul Vaslui s-au desfasurat, miercuri, la Bacesti si Pungesti, unde discutiile au fost calme, în timp ce la Gagesti unii localnici au avut obiectii, desi nu citisera documentul.
La Bacesti, 70 de persoane au participat la dezbaterea publica privind impactul asupra mediului al amplasarii unei sonde de prospectiune a gazelor de sist în zona localitatii Paltinis. Dupa prezentarea raportului de catre un geolog, care a explicat ce presupune amplasarea sondei, localnicii au adresat o serie de întrebari referitoare, de exemplu, la ce se întampla cu apa rezultata în urma procesului de forare sau daca drumurile din zona vor rezista traficului greu.
„Volumul de apa consumat este de 1.500 mc în aceasta etapa a prospectiunilor. Apa va fi adusa cu cisternele de la o societate cu care vom încheia contract si, dupa ce va fi introdusa în sonda, o parte se va reutiliza. Restul apei va fi dusa catre o statie de epurare din judet, si aici ma refer la cea menajera, si catre o statie speciala din tara, în cazul apelor tehnologice”, a declarat geologul Gabriel Coman.
Referitor la rezistenta drumurilor la traficul greu, localnicii vor primi raspunsul argumentat în scris. In ceea ce priveste etapa de exploatare si impactul acesteia asupra mediului reprezentantii companiei Chevron au explicat ca va face obiectul unei alte dezbateri.
La dezbaterea publica de la Gagesti pe tema raportului privind impactului asupra mediului pentru proiectul „Lucrari de amenajare si foraj pentru sonda de explorare Popeni”, unde au fost prezenti comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Florin Diaconu, si directorul Agentiei de Protectie a Mediului Vaslui, Madalina Nistor, unii dintre participanti au vociferat. Pe langa întrebarile care, în cea mai mare parte, nu aveau legatura cu subiectul dezbaterii, oamenii au afisat pancarte în interiorul salii si au scandat „Nu vrem gaze de sist!”.
„Din pacate, nu s-a putut purta un dialog civilizat cu toti participantii la dezbaterea publica, pe durata celor doua ore ale sedintei. Cand am adresat întrebarea catre public: «Cine a citit memoriul care face referire la impactul asupra mediului a lucrarilor de amenajare si foraj pentru o sonda de exploatare?», nu a existat nici nu raspuns afirmativ”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul APM Vaslui, Madalina Nistor.
Ea a precizat, însa, ca toate probleme ridicate de cetateni, chiar daca au avut sau nu legatura cu tema dezbaterii, vor fi înaintate catre titularul de proiect care trebuie sa raspunda punctual la fiecare din ele.
„Ulterior, acestea vor fi dezbatute în cadrul Comitetului de Analiza Tehnica din cadrul Agentiei de Mediu si se vor trage concluziile de rigoare”, a conchis Madalina Nistor.
De altfel, conducerea Chevron a anuntat ca obiectivul companiei pentru Romania este montarea primei sonde de explorare a gazelor de sist în toamna acestui an, în una din cele trei locatii detinute în judetul Vaslui, în conditiile în care va reusi sa obtina toate avizele necesare de la autoritatile statului.
Lucrarile de montare a primei sonde de prospectiune a gazelor de sist în Romania a Companiei Petroliere Chevron ar putea demara în septembrie sau octombrie, într-unul din cele trei perimetre luate în concesiune de companie în judetul Vaslui.
In ceea ce priveste protestele care au loc în Romania cu privire la explorarea si exploatarea gazelor de sist, directorul general adjunct al Chevron Europa Continentala, Doug Uchikura, crede ca Chevron trebuie sa accepte ca astfel de actiuni vor fi în permanenta.
„Trebuie ascultate opinii, trebuie cerute si probe, dovezi stiintifice. Insa, stiinta nu confirma toate aceste acuze care se aduc în legatura cu poluarea mediului, aerului sau a apei”, crede directorul Doug Uchikura.
Pana la demararea lucrarilor de montare a primei sonde de explorare în Romania, compania Chevron va trebui sa obtina acordul de mediu de la APM Vaslui.