vineri, 19 aprilie, 2024

Doi parlamentatii au depus un proiect de modificare a Codului Silvic care priveşte scăderea limitei pentru care un transport ilegal de lemn

Distribuie:

Publicat:

Parlamentarii Alin Prunean şi Dragoş Popescu au depus, luni, un proiect de modificare a Codului Silvic care priveşte scăderea limitei pentru care un transport ilegal de lemn este considerat infracţiune de la 10 la 5 metri cubi.

Propunerea legislativă vizează modificarea şi completarea Legii nr. 46 din 19 martie 2008 privind Codul silvic, precum şi a Legii nr. 171 din 16 iulie 2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

În forma actuală, Codul Silvic prevede faptul că transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documentele specifice de transport din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora, constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă sau cu închisoare de la 6 luni la un an şi cu confiscarea materialelor lemnoase care fac obiectul transportului.

În prezent, pentru a evita sancţiunea penală principală, cât şi pe cea complementară, făptuitorii se încadrează până în limita maximă a volumului materialelor lemnoase până la care fapta săvârşită este încadrată drept contravenţie (10 metri cubi). Astfel, cantităţile de material lemnos transportate fără documentele specifice de transport din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora sunt în imediata proximitate a limitei de volum indicate (spre exemplu – 9,5 metri cubi).

"Concret, în cazul pădurilor noastre, dacă vrei să furi fără să faci închisoare, te încadrezi în 10 metri cubi şi plăteşti doar o amendă. Şi astfel furtul în aceste condiţii este masiv, fiindcă acest tertip este folosit repetitiv. Vrem să eliminăm, aşadar, această portiţă legislativă, ce permite furtul unor mari cantităţi de lemn, prin scăderea limitei indicată în prezent de lege", a declarat Alin Prunean, deputat şi coiniţiator.

Propunerea celor doi parlamentari prevede reducerea limitei de la 10 metri cubi de material lemnos, la nivelul de 5 metri cubi, iar pentru cherestea, la 3 metri cubi. Necesitatea încadrării în limite mult mai restrictive va conduce la scăderea direct proporţională a recoltărilor ilegale de lemn.

"Numărul de transporturi de lemn la nivel naţional depăşeşte cifra de 4 milioane. Scăderea nivelului limitei volumului de material lemnos ce poate fi transportat fără documentele specifice de transport, până la care fapta constituie contravenţie, scădere vizată de proiect, are un impact pozitiv asupra prevenirii şi combaterii recoltării ilegale a lemnului", a declarat senatorul Dragoş Popescu, coiniţiator.

Deputat Alin-Costel Prunean (neafiliat)
Senator Ion-Dragoş Popescu (neafiliat)

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img