Pentru o scurta perioada de timp, in 1913, doi dintre cei mai mari criminali din istorie, Stalin si Hitler, au vietuit, dimpreuna, in Viena, capitala Imperiului Austro-Ungar. Primul se refugiase de prigoana tarista, al doilea cauta sa faca bani din pictura si sa intre la Academia de Arte Frumoase. Peste ani, in timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondilal, Hitler si Stalin, ”vecini”, vor fi acuzati de uciderea a peste 76.000.000 de oameni
Ianuarie 1913. In Gara de Nord din Viena, venind de la Cracovia, coboara un tip pe la 35 de ani. Mustata, valiza de lemn. Nume: Stavros Papadopoulos. Are o adresa unde trebuie sa ajunga. ”Stateam la masa, cand, dupa o singura bataie, un tip scurt, slab, cu pielea gri-maronie, cu urme de varsat de vant, a intrat direct”. ”Salut, Korba, bine ai venit!”. Oaspetele nu e grec, are un pasaport fals. E Iosif Visarionovici Djugasvili. E Iosif Stalin. Gazda e Lev Trotki.
Intre 1902 si 1913, Stalin este arestat, pentru actiunile sale, de sapte ori si exilat de sase
Cinci strazi mai incolo, un tanar pe la 24 de ani, venit din partea de nord-vest a Austriei, cara dupa el niste tablouri. Incearca sa le vanda. Incearca sa intre la Academia de Arte Frumoase din Viena. Se numeste Adolf Hitler.
Da, pare greu de crezut, dar e o certitudine: in 1913, inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, doi dintre cei mai mari criminali din timpul si de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Stalin si Hitler, au vietuit in Viena, alaturi de Trotki, un bolsevic si intectual marxist ori de Iosip Bronz Tito, viitorul lider comunist iugoslav. Oameni care, impreuna, incercau sa schimbe lumea. Oameni din a caror ordin aveau sa piara aproape 80.000.000 de suflete de pe toate cele cinci continente. E vremea in care merg sa bea cafele, sa citeasca ziare sau sa fumeze pipe…
Hitler, in timpul Primului Razboi Mondial
Stalin fugea de prigoana tarista. Trotki se afla aici de ceva vreme, era ”disident intelectual rus”, edita ziarul radical ”Pravda” (”Adevarul”). Viena era unul dintre cele mai importante centre culturale europene. Austro-Ungaria avea 50 de milioane de locuitori, 15 natii, iar comandantii militari trebuiau sa stie sa dea ordine in 11 limbi, pentru a putea fi intelesi de toti supusii. Era perioada ”La Belle Epoque”.
”Ca sa intelegem exact Viena din 1913, trebuie spus ca din doua milioane de locuitori, jumatate nu se nascusera aici”, scrie Dardins McNamee, un istoric. Cafeneaua devenise spatiul de dezbatere. Comunitatea intelectuala vieneza era mica, iar schimburile culturale, intense. Daca voiai sa te ascunzi undeva in Europa, Viena era cel mai potrivit loc. Asadar, Stalin si Trotki se gasesc aici.
Gruzinul va uita de aceasta prietenie si va da ordin ca gazda sa sa fie asasinata, in 1940, in Mexic.
Hitler e sosit aici inca din 1908. Cauta sa faca bani din pictura. Domiciliaza in Meldermannstrasse, aproape de Dunare. Tito, viitorul Maresal al Iugoslaviei, lucreaza, ca muncitor, la fabrica ”Daimler” din Wiener Neustadt. Toti merg la discutii. Cea mai frecventata e ”Cafe Central”, acolo unde Trotki citeste si joaca sah.
”Beau cafeaua calm, citeau ziare, fumau pipe”, mai spune Dardins McNamee. Imperiul isi traia ultimele sale luni, nu se mai putea impune in plan politic, oamenii se refugiau in cultura.
Nimeni nu poate preciza, cu exactitate, daca Hitler si Stalin, ori Hitler, Stalin, Trotki si Tito s-au gasit, vreodata, la un loc, la vreo cafenea vieneza. E greu de crezut: gruzinul a stat doar o luna, Adolf a parasit locul pe finalul lui 1913. Ce se stie cu certitudine este ca doi dintre cei mai mari criminali din istorie, daca nu cei mai mari, au respirat acelasi aer, cateva saptamani, la putine strazi distanta.
Arhiducele Franz Ferdinand, asasinat peste un an, cel care va declansa primul Razboi Mondial, vietuia, si el, la Viena, in 1913. De asemenea, si marele Freud
Ceea ce a urmat este cunoscut. Hitler a stat la originea declansarii celui de-al Doilea Razboi Mondial. Conform statisticilor, intre 1939 si 1945, 73.000.000 deoameni si-au pierdut viata. Stalin a fost maestrul epurarilor.
Istoricii vorbesc despre o cifra situata intre 20 si 60 de milioane de suflete. Dupa 1991, dupa destramarea URSS, datele oficiale dau 2.900.000 de victime. Sufletele dezradacinate, ramase fara familii, nu se mai socotesc…Cat despre Tito ori Trotki, comparativ cu Stalin sau Hitler, ei au jucat la grupa mica…