joi, 28 martie, 2024

Dragoș Damian: Spania a câștigat o investiție de 520 milioane de Euro. România a pierdut o investiție de 520 de milioane de Euro

Distribuie:

Publicat:

Gigantul american de biotehnologie Moderna a anunțat o investiție record în Spania, de peste 500 de milioane Euro. Nu știu dacă România a fost în cărți pentru investiția anunțată de Moderna, însă mă mint frumos că da, a fost.

De peste 2 ani le cer prin intermediul presei Președintelui Klaus Iohannis și Prim-Miniștrilor care s-au alternat în Piața Victoriei să dea o fugă la Moderna – dar și la celelalte companii de biotehnologie care s-au lansat odată cu pandemia – pentru a le propune România drept hub de cercetare, dezvoltare și producție pentru UE și restul zonei geografice Euro-Asiatice. Și, pentru a demonsta interesul, i-am provocat să aloce 20 milioane Euro din PNRR sau să acceseze alte fonduri europene de sănătate ca să exploateze oportunitatea apărută și să lanseze România ca partener în zona strategică a medicamentelor și vaccinurilor. Le-am cerut de asemenea să introducă Institutul Cantacuzino în acest circuit, pentru că are cât de cât structura și know-how-ul necesar.

România nu știe decât să importe – vezi deficitul balanței comerciale la mijlocul lui 2022, absolut copleșitor, împovărător pentru două generații, din nou în creștere de aproape 20% – nefiind capabilă să impună nici un sistem de offset pentru a aduce investiții în țară sau, alternativ, să bată în mod activ la ușa unor investitori care sunt evident strategici, absenți din Europa, cărora să li se prezinte avantajele pe care le poate oferi o investiție în țara noastră.

Continuarea pe stiriepsurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img