marți, 16 aprilie, 2024

Dupa ce PNL a propus supraimpozitarea pensiilor, Predoiu le promite magistratilor ca va aviza NEGATIV propunerea

Distribuie:

Publicat:

După ce PNL a propus supraimpozitarea progresivă a aşa-ziselor pensii speciale, inclusiv pensiile de serviciu ale magistraţilor, ministrul Justiţiei le promite magistraţilor că va aviza negativ orice propunere care afectează statutul şi independenţa acestoa. Potrivit jurisprudenţei CCR, pensiile de serviciu sunt o garanţie a independeţei magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, miercuri, videoconferinţe cu cu preşedintele CSM, procurorul general şi preşedinţii curţilor de apel cu care a discutat despre situaţia actuală a sistemului, dar şi soluţii pentru buna funcţionare a instituţiilor, pe durata stării de urgenţă. Cătălin Predoiu a informat magistraţii că au fost trimise către instanţe echipamente de protecţie pentru magistraţii care intră în sălile de judecată.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, miercuri, teleconferinţe cu fiecare dintre preşedinţii Curţilor de Apel, preşedintele CSM şi procurorul general al României.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei, a fost evaluată situaţia instanţelor şi parchetelor în contextul aplicării Decretului privind declararea stării de urgenţă.

De asemenea, au fost abordate şi alte probleme specifice legate de activitatea curentă a sistemului de justiţie şi au fost identificate soluţii pentru buna funcţionare a acestor instituţii.

”Ministrul Justiţiei a informat interlocutorii despre expedierea unei prime tranşe din materialele necesare protecţiei magistraţilor, grefierilor şi avocaţilor care intră în sălile de şedinţe: măşti, mănuşi, combinezoane, botoşi. În total, au fost expediate 3.000 de combinezoane, 3.000 de măşti de protecţie, 6.600 de perechi de mănuşi şi 6.600 de botoşi. Separat de aceste materiale, asigurate din bugetul Ministerului Justiţiei, au fost făcute şi alocări bugetare către Curţile de Apel pentru achiziţii directe de către acestea a materialelor de protecţie şi igienă în raport de necesităţile fiecărei instanţe”, se mai arată în document.

Potrivit comunicatului, în cursul lunii martie, Ministerul Justiţiei a centralizat şi solicitările de fonduri ale Curţilor de Apel, Tribunalelor şi Judecătoriilor pentru cumpărarea materialelor necesare în vederea dezinfecţiei sediilor.

Au fost asigurate şi virate sumele necesare, conform solicitărilor, o primă tranşă în valoare de peste 480 mii lei şi a fost alocată o a doua tranşă în valoare de 3,5 milioane de lei.

”În contextul discuţiilor, ministrul Justiţiei a precizat că Ministerul de resort îşi va menţine poziţia argumentată constituţional şi prin convenţiile internaţionale la care România este parte de a aviza negativ orice iniţiativă legislativă care aduce atingere statutului magistratului şi independenţei Justiţiei. Ministrul Justiţiei i-a asigurat pe toţi cei prezenţi că va rămâne într-un permanent contact cu magistraţii, prin CSM, Procurorul General şi şefii de instanţe şi parchete, fiind deschis la identificarea şi rezolvarea promptă a oricărei probleme ridicate de aceştia care intră în competenţa legală a Ministerului Justiţiei”, se mai arată în comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img