sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Publicat:

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aprobat, joi, cu 241 voturi pentru si 86 contra, infiintarea comisiei de ancheta speciale privind modul in care au fost organizate si s-au desfasurat alegerile prezidentiale din 2009.

Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat miercuri raportul pentru proiectul de hotarare de infiintare a comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, in noua forma continand un amendament menit sa evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta inceputa de Parchetul General.

PNL si USR au votat impotriva, liberalii anuntand ca iau in calcul contestarea Hotararii de infiintare a comisie la CCR.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi „pentru”, 9 „impotriva” si o abtinere. Principala modificare fata de forma initiala a raportului este un amendament propus de catre presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD) care prevede ca membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale, suspiciuni care au declansat ancheta penala in rem a Parchetului General.

„Nu pot face obiectul comisiei de ancheta acele aspecte care vizeaza inceperea urmaririilor penale in infractiunile prevazute in clar in comunicatul Parchetului de pe langa ICCJ.

In clarificarea obiectivelor au mai fost aduse niste nuantari (…) In momentul in care se va intampla ca noi sa gasim niste aspecte care ar putea sa aiba conotatii penale sau ar putea sa intre in obiectul de ancheta prevazut prin aceste comunicate sau cele care vor fi date, Parlamentul intrerupe controlul pe aceste subiecte si trimite toate documentele catre Parchet, pentru ca respectam seapratia puterilor in stat”, a declarat Eugen Nicolicea.

Comisia parlamentara de ancheta va fi alcatuita din sapte parlamentari PSD, trei de la PNL, doi de la USR, iar de la ALDE, PMP si UDMR, cate unul.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite